Gå til sidens hovedinnhold

Folk i Odda må håpe at klimaforskere tar feil

Artikkelen er over 2 år gammel
For abonnentar

Flaumsikring Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Elva er ikke som for 60 år siden, den er farligere enn før. Folk som bor ved Opo er mer nervøse enn før, vatnet lager plutselig synkehull, kloakken forsvinner. De vet ikke hvor. Vannet har gravd seg gjennom de nye murene og tatt seg inn i enkelte hager.

Mange er nervøse. Sammen med grunneiere på begge sider av elva og ikke minst folk som er bosatt på Sandvin og Hildal og oppover langs Storelva, hadde et sterkt møte med formannskapet. Noen løfter ble gitt såvidt man forstår. Løfter som varte ei snau uke? Da forsvant de visstnok, de gjaldt ikke lenger?

Elva renner med større kraft enn før. Flommen tidligere i høst, der elva hadde en vannmasse på vel 400 kbk , gjorde stor skade både på den nye, vakre turstien langs elva og på broa. Det ble klart at like ved sjukehuset må elvebredden sikres mye bedre. Men uansett er det folket på Sandvin og Hildal og broa over til Freim de fleste snakker om.

Les også: – Ein sit igjen med kjensla av at vi hadde ein sjanse til å unngå dette, og vi tok den ikkje 

Blir det ikke en troverdig sikring av vassdraget med senkning av Sandvinsvatnet, vil livsgrunnlaget for folket der oppe forsvinne. Dyrene må nedslaktes, eiendommene har ingen salgsverdi. Og det var dette stedet de ville satse på, spesielt etter kommunens enstemmige vedtak i 2015 om å bygge kraftverk og vanntunnel og alt som ville følge med både på godt og vondt. Sandvinsvatnet ville bli senket så mye at det ville bli levelige forhold for blant annet gardsdrift sør for vatnet.

Alt dette fikk formannskapet vite av grunneierne både på Hildal, Sandvin og Mannsåker. Pluss mange av de som er bosatt langs bredden av Opo. Men sånn ble det ikke. Kraftselskapet har trukket søknaden etter å ha brukt 20 millioner kroner i grundige undersøkelser av vassdraget. Inntil så lenge må folk i Odda håpe på det sterkeste at klimaforskere tar feil. Det dreier om en kamp mellom et flertall som satser på etikk og komfort. Og et mindretall som satser på sitt livsgrunnlag.

Men Opo er vernet, blir det sagt. Det er hele vassdraget som er vernet, det har aldri vært meningen at en del av vassdraget som er og enda mer, blir en fare for et helt samfunn, ikke skal få nødvendige justeringer. Jeg tror at Opo kommer til å bli diskutert mange ganger. Hva som er viktigst – livsgrunnlaget for de få, eller vårflommen for de mange ?

Kommentarer til denne saken