Har du #ettminutt?

Vi kan også gjøre feil, men da skal vi være de første til å innrømme det og beklage, skriver Eivind Dahle Sjåstad

Vi kan også gjøre feil, men da skal vi være de første til å innrømme det og beklage, skriver Eivind Dahle Sjåstad Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vi i Hardanger Folkeblad føler et stort ansvar for å fortelle deg om det som skjer i distriktet vårt.

DEL

MeiningarHar du tenkt over hvor heldige vi er som bor i et land med et velutviklet demokrati? Hvor lett det er for deg å si hva du mener og at vi som jobber i pressen hver dag kan gå på jobb for å fortelle historier, gripe tak i debatter og formidle synspunkter fra byer, bygder og tettsteder landet over?

Vi kan finne ut hvorfor du fikk avslag om barnehageplass, vi kan finne ut hvem som vil legge ned linjen på skolen din og vi kan be om innsyn i byggeprosjektet som planlegges i nabolaget ditt. Vi kan kreve svar på hvorfor noen mener det er nødvendig å innføre eiendomsskatt i kommunen din. Det er ingen selvfølge at det er slik. Uten lokalavisa ville definitivt samfunnet vårt sett annerledes ut.

Men mediemangfoldet er under press. Google og Facebook overtar stadig mer av de tradisjonelle medienes annonseinntekter. Helt uten å betale skatt. Og i flommen av informasjon på nettet og sosiale mediers inntog i hverdagen kan det være vanskelig å skille mellom fiksjon og fakta, ekte og uekte.

Da kan det være greit å vite dette:

Hardanger Folkeblad er sikret en fri og uavhengig rolle både med tanke på politiske, økonomiske og religiøse interesser. Ytringsfriheten er en sentral frihet og helt avgjørende for oss som lokalavis og debattarena. Vi følger et omfattende og godt etisk regelverk, som Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten. Den har både redaksjonen, hver enkelt medarbeider og eierne våre sluttet seg til og forplikter seg på. Det er bare redaksjonen i Hardanger Folkeblad som avgjør hvilke saker vi ønsker å ta opp og hvilke synspunkter vi mener er mest relevante.

Vår oppgave som et uavhengig og redaktørstyrt medium er å kvalitetssikre innholdet vi formidler, bekjempe og avsløre falske nyheter og presentere troverdig nyheter. Derfor er det sterkt beklagelig at vi ser en økende tendens med å påstå at mediene driver med falske nyheter. For å gjøre det tindrende klart; vi kommer aldri til å formidle såkalte «fake news». Vår jobb er å avsløre falske nyheter og legger hver dag ned mye arbeid med å kvalitetssikre informasjon vi får inn eller selv henter inn. Fra tid til annen opplever vi at noen med uærlige hensikter prøver å nå spaltene våre med oppdiktede historier og falske anklager.

Slike forsøk slår vi hardt ned på.

Vi kan også gjøre feil, men da skal vi være de første til å innrømme det og beklage.

Noe av dette er også bakgrunnen for at Amediastiftelsen og Stiftelsen Tinius, som eier mange norske aviser, har tatt initiativ til en kampanje for mediemangfold, journalistikk og troverdig informasjon. Kampanjen har fått navnet #ettminutt. Tidspunktet er ikke tilfeldig.

I dag legger Mediemangfoldsutvalget, med oddingen Knut Olav Åmås i spissen, fram sin innstilling om det norske mediemangfoldet og mediestøttens betydning og framtidige utvikling.

Den norske stat har en grunnlovsfestet plikt til «å legge forholdene til rette for en opplyst offentlig samtale». Da er det viktig med en mediepolitikk som gjør det mulig å konkurrere på like vilkår. Hardanger Folkeblad stiller seg derfor bak kampanjen #ettminutt.

Vi i Hardanger Folkeblad føler nemlig et stort ansvar for å fortelle deg om det som skjer i distriktet vårt. Saken om akuttkirurgien ved Odda sjukehus er et godt eksempel på det. Det er vi som rapporterer systematisk om det skjer i Indre Hardanger og den informasjonen vi henter frem er avgjørende for at du skal ha et best mulig grunnlag når du skal avgi stemme på valgdagen eller ta stilling til en sak som kanskje angår familien, vennene dine eller kolleger.

Det handler om å sikre lokaldemokratiet. Det finnes knapt noe viktigere enn det.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags