Gå til sidens hovedinnhold

Dialog og frustrasjon om dyrehelse

Artikkelen er over 4 år gammel

HF har i flere artikler den siste tiden tatt opp situasjonen for dyrehelse- og velferd i Indre Hardanger veterinærdistrikt, og har flere ganger forsøkt få svar på hvilke grep som er tatt for å sikre veterinærhjelp under vegstengingen i Deildo.

Like før Deildo skal åpnes for trafikk igjen, er det nå dialog med veterinær i Ulvik om bistand til veterinærteneste for dem som i praksis har vært uten siden rv. 13 ble stengt ved Deildo for fire uker siden.

På spørmålet «Hvilke tiltak har Ullensvang og Eidfjord gjort for å sikre dyrehelse og tilgang til nødvendig veterinærtjeneste i forbindelse med utfordringene nåværende stenging av Deildo fører til», er svaret fra einingsleder Helge Helleland i Ullensvang følgende:

– I høve Eidfjord og Ullensvang aust nord for Deildo er me i dialog med veterinær i Ulvik. I fyrste omgang no i stengingsperioden.

Hun sier og at Eidfjord og Ullensvang må klare å finne midler til kompensasjon for tjenesten.

Så vidt HF kjenner til, har dialogen, som ble opprettet sent forrige uke, foreløpig ikke resultert i konkret avtale. Veterinærer som er forespurt, vuderer forespørselen, men har allerede tatt flere oppdrag i området på forespørsel fra Indre Hardanger veterinærdistrikt som ikke kan dekke opp området nord for Deildo på ettermiddags- og kveldstid.

Stengingen medfører akutt utfordring for dyr som trenger veterinær bistand. Som kjent har kommunene ansvar for dyrehelsa på lik linje med ansvar for folks helse.

–Vi er frustrerte over at ting ennå ikke er avklart, og at det er vanskelig å få de ansvarlige i kommunene i tale om saken, sier veterinær Inger Synnøve Vestrheim, en av to veterinærer i distriktet Odda, Ullensvang og Eidfjord.

Kommentarer til denne saken