Gå til sidens hovedinnhold

Stor forskjell på vakttilskudd til veterinær og lege i området

Indre hardanger veterinærvaktdistrikt blant de mest næringssvake i landet

Artikkelen er over 4 år gammel

Indre Haranger veterinærvaktdistrikt er blant de mest næringssvake i landet. Med liten inntjening på grunn av lavt dyrehold, er det svært vanskelig å opparbeide seg akseptabel lønn.

Dermed er det også en utfordring å tjene nok til å investere i utstyr og å ansette folk.

Norge har 160 veterinærvaktdistrikt, pluss Svalbard. 25 prosent av dem, 40 distrikt inkludert Indre Hardanger, ligger i såkalt næringssvake områder og kan søke potten på 14 millioner i statlig stimuleringstilskudd - et tilskudd til å ha veterinærer tilgjengelig i i distriktet på dagtid (08.00-16.00).

Distriktet får ca 770 000 i vakttilskudd årlig for vakt utenom ordinær arbeidstid (16.00-08.00). 2017-satser for å være tilgjengelig på vakt utenom ordinær arbeidstid er for hverdag 99 kr/t, helg 135 kr/t, høytid 157 kr/t. Med få oppdrag på grunn av lavt dyrehold, er ikke dette nok til hverken akseptabel inntekt som veterinær eller tap av fritid sammen med familie og venner. Til sammenligning har leger i samme distrikt ca 800 kr/t for dagtid og ca 900 kr/t for helg/helligdager. Ullensvang, Eidfjord og Odda har nå vedtatt å yte 300 000 kroner i driftstilskudd for tre veterinærpraksiser som er del av vaktordningen i dette distriktet, under forutsetning at alle kommunene er med. Hvordan dette vil stille seg om Eidfjord går ut av distriktet, er ikke avklart.

Kommentarer til denne saken