Brannvesenet ber folk være forsiktige

- Vi er inne i en periode nå med høy temperatur og påfølgende tørke i terrenget, påpeker brannvesenet.

- Vi er inne i en periode nå med høy temperatur og påfølgende tørke i terrenget, påpeker brannvesenet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Odda og Ullensvang brann og redning oppfordrer folk til å utvise svært stor forsiktighet ved bruk av ild utendørs.

DEL

- Vi er inne i en periode nå med høy temperatur og påfølgende tørke i terrenget, og skogbrannfareindeksen på yr.no viser økende fare for brann i vegetasjonen. Odda og Ullensvang brann og redning oppfordrer derfor alle til å utvise svært stor forsiktighet ved bruk av ild utendørs, melder brannvesenet fredag.

Det er både fredag og de neste dagene meldt høye temperaturer og lite nedbør.

- Tørke medfører økt fare for brann i skog og annen utmark. Derfor er det et generelt forbud mot bruk av åpen ild i hele landet i sommerhalvåret (15. april til 15. september) i skogen, på fjellet, på stranden, og ved naturområder som ikke er innmark, minner brannvesenet om.

Sol og vind, slik vi nå har hatt over en periode, gjør faren spesielt stor.

Her er brannvesenet sine råd til innbyggerne: 

Vær aktsom!
Så tørt som det er nå skal det svært lite til for å starte en brann. Hver enkelt av oss må vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Det gjelder alle, hele tiden og over alt.

Aktsomhetsplikten innebærer at man tar forholdsregler for å redusere sannsynligheten for brann og begrense skadene hvis brann skulle oppstå. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.

Bålforbudet 
I tidsrommet 15. april til 15. september er det forbudt gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Dette forbudet omtales gjerne som "bålforbudet".

Det generelle forbudet gjelder kun i eller i nærheten av skog og annen utmark, og med det menes alle områder som ikke er innmark. Men husk at aktsomhetsplikten gjelder over alt. Det er den som utfører aktiviteten som er ansvarlig for brannsikkerheten. Å gjøre opp ild omfatter også bruk av engangsgriller, bål- og peisinnretninger.
 

Grilling
Brannvesenet fraråder generelt all bruk av engangsgrill, i alle fall når det er tørke. De kan være varme i mange timer etter bruk om de ikke slokkes og kjøles ned skikkelig. Engangsgriller må aldri settes rett på brennbart underlag.


- Husk at aktsomhetsplikten gjelder overalt, i parker og hager, på verandaer og terrasser eller under brennbare tak eller lignende overbygninger, minner brannvesenet om til slutt.

Artikkeltags