(Fremover)

Høsten og vinteren er ofte tiden de verste værfenomenene gjennom året slår til. I tide til uværssesongen har Meteorologisk institutt nå laget et nytt system for å få varslet farlig vær. Det velkjente OBS-varselet er fjernet. Som erstatning har fargevarsel blitt innført. Og det er fargene gul, oransje og rød som er gjeldende.

Prosjektleder Gjermund Haugen sier til eget nettsted at fargene sier noe om hvor farlig ting kan bli, og at det er viktig at alle forstår dette.

De startet med prosjektet 1. mai i år. Denne uken ble de nye fargene tatt i bruk på Meteorologisk institutts og NRKs nettsider yr.no og i YR-applikasjonen.

Gult

Fargen gul betyr dette:

Moderat farlig: Det kan bli skader lokalt, strømbrudd kan skje, utsatte togavganger kan forekomme og vinden kan gjøre det farlig i fjellet.

Dette er det det gamle OBS-varselet. Og det vanligste farenivået i Norge.

 

Oransje

Fargen oransje betyr stor fare og store konsekvenser for mange.

Stor fare: Været kan føre til alvorlige skader, konsekvensene blir store for mange, reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, stengte veier, innstilte båter, fly med mer.

Dette varselet er allerede tatt i bruk en gang siden 1. mai. Da i forbindelse med uværet i Sør-Norge nylig.

 

Rødt

Rødt nivå betyr ekstraordinær fare for liv og verdier.

Ekstremvær: Fare for at liv går tapt, store ødeleggelser, innbyggere og styresmakter må sikre liv og avgrense skadeomfanget, å ferdes i områder med farenivå rødt blir frarådet.

Varslene er samkjørt med Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).