– Ikke stol for mye på langtidsvarselet

Slik så det ut på Dyranut fredag.

Slik så det ut på Dyranut fredag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Strålende vær i sikte til tross - skal du til fjells, bør du ha vinterdekk, råder Jan Ivar Engebretsen i NAF.

DEL

(Bergensavisen) Selv om det er meldt strålende vær den neste uken, er det ingen grunn til å glemme fredagens hendelse på Hardangervidden. Da kjørte en bil på sommerdekk av veien, og inn i en fjellvegg.

Det var falt fire-fem centimeter snø, og vitner på stedet fortalte at det var svært glatt. Flere fjelloverganger, deriblant Sognefjellet, ble også stengt på grunn av været. Både bilister på vei over fjellet og vegtrafikksentralen anbefalte vinterdekk – og den anbefalingen står fortsatt.

– Været endrer seg på et øyeblikk

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, er klokkeklar på at man bør ha vinterdekk hvis man skal til fjells.

– Dette er en vanskelig årstid. Det er jo ikke lengre enn tirsdag siden det var problemer på Hardangervidden, og det viser bare hvor ustadig været er på denne tiden. Vi skal heller ikke lenger tilbake enn til 2011 for å finne et annet godt eksempel. I Hedmark og Oppland viste langtidsvarselet for høstferien knallvær. Siste helg i ferien kom snøen overraskende på, sier Engebretsen, og peker på at dette førte til flere trafikkuhell som kunne vært unngått om bilistene hadde byttet til vinterdekk.

– Å ikke være forberedt er å ta en sjanse. Og at folk tar sjanser, det er det ikke behov for i veitrafikken.

Et ansvar å være forberedt

Det er i utgangspunktet ikke lov til å kjøre med piggdekk før 1. november her i landet. Et finnes unntak, dersom føret krever det.

Kommunikasjonsrådgiveren poengterer at fallhøyden er stor dersom man tar sjansen på å kjøre med sommerdekk.

– Har man et uhell kan det føre til avkorting i forsikringen. Og om man er rimelig uheldig, kan det skape store trafikkulykker. Da kan man bli dømt for uaktsomhet – og da er å miste førerkortet bare en brøkdel, sier han, og viser til paragraf tre i Veitrafikkloven.

I tillegg til å bytte til vinterdekk, anbefaler han også alle sjåfører å sjekke lysene og frontruten i disse dager.

– Det mange bommer på er at de glemmer å vaske frontruten innvendig. Når man da møter motgående lys i mørket, vil sikten kunne forvrenges. På dagtid med lav høstsol kan det også bli dårlig sikt, sier han.

Ingen snø i sikte – men kan bli glatt

Meteorolog Gunnar Livik kunne søndag ettermiddag melde om at det sannsynligvis ikke vil falle mer snø over Hardangervidden den kommende uken.

– Det blir en god del sol på dagtid, og ikke ny tilførsel av snø. Men det er fukt i bakken, og med smeltende snø vil det være nødvendig å salte for å unngå at det fryser på, påpeker meteorologen.

Han anslår at temperaturen vil havne under null grader så på høyder over 700 meter over havet. Det er heller ikke umulig i at områder lavere enn dette vil ha frost den kommende uken, men dette dreier seg da om lokale kuldegroper.

Livik varsler også muligheter for morgendis de neste dagene, som følge av at det finværet kommer etter en periode med nedbør.

Artikkeltags