Gå til sidens hovedinnhold

Slår alle rekorder i Tyssedal

Artikkelen er over 15 år gammel

TTI slår alle rekorder. Neste år blir årsproduksjonen opp mot 220.000 tonn titanslagg og 120.000 tonn med jern. Det er langt mer enn det verket opprinnelig er konstruert for. - Vi er verdens beste ilmenittsmelteverk og teknologien har vi utviklet selv, sier direktør Harald Grande.

Etter revisjonsstansen har TTI satt rekorder nær sagt fra uke til uke. Grande innrømmer at selv om han hele tiden har vært optimist så overgår produksjonsresultatene nå det han i sin villeste fantasti kunne drømme om.

-Vi ser nå at det kanskje er mulig å doble produksjonen med en tilpassing av dagens utstyr uten å måtte investere i en ovn 2 som opprinnelig planlagt. Nå skal verket gå fram til 2008 før vi skal ha en ny revisjonsstans, sier direktør Harald Grande til Hardanger Folkeblad.

Skryt

Direktøren skryter uhemmet av alle de rundt 200 ansatte. - Det gjøres en kjempejobb i alle ledd. Vi har nå passert 460 dager uten skader, og det i seg selv sier mye om hvor bra verket nå går.

- Alle styringssystemer for produksjonen er noe vi har utviklet selv. Vi overtok et verk som ikke fungerte. Det er fryktelig vanskelig å smelte ilmenitt, og vi er nå blant de beste i verden, om ikke aller best. Det er kompetente medarbeidere og en eier som evner å se langsiktig som har ført oss dit vi er i dag, sier Grande.

Imponert

- De senere års utvikling, og spesielt dette siste året, har imponert selv meg. Vi har et formidabelt kompetansenivå fra ovnsoperatør til avansert ingeniørteknologi. Vi har også ansatte på NTNU i Trondheim som driver med forskning for at vi skal bli enda bedre. Vi har hatt besøk av bedrifter som er adskillig større og med langt mer ressurser enn oss som er blitt imponert over hva vi har fått til her i Tyssedal, sier Grande.

Han tror ikke den jevne odding er klar over hva som egentlig skjer i Tyssedal nå. - Jeg tror vi nesten må tilbake til pionerånden i 1905 for å finne maken, sier Grande.

Rett beslutning

- Det var en djerv politisk beslutning å legge ned aluminiumsverket i Tyssedal. I ettertid ser vi at det var en rett beslutning. Jeg tror ikke et aluminiumsverk av denne størrelsen hadde hatt livets rett. Dessuten hadde det krevd mye kraft. Et aluminiumsverk krever 12-13.000 kwt. pr. tonn. Vi klarer oss med 850 kwt. pr. tonn, sier Grande.

Gode priser

Samtidig som verket setter produksjonsrekorder er også prisene på produktene svært gode. Siden de svake årene rundt 2003 har jernprisen bortimot tredoblet seg. - Jeg tror vi også i 2006 vil oppleve Kina-effekten, sier Grande.

Til neste år vil TTI produsere langt over det anlegget opprinnelig er konstruert for, nemlig 200.000 tonn. - Vi har et betydelig potensiale for ytterligere produksjonsøkning, sier Grande.

Påvirkning

Ytre forhold vil påvirke gevinsten av den produktivitetsøkningen som nå skjer i Tyssedal. Det er først og fremst valuta-utviklingen, at den norske krone holder stand mot dollar. Dernest hva som skjer med kraftprisene, som helt sikkert vil øke.

Produksjonsøkningen vil også få betydelig innvirkning på julelønna til de ansatte. - Det er ikke til å legge skjul på at også bonusen vil bli rekordhøy. Men det har alle sammen inderlig fortjent, sier direktør Harald Grande.