Salsauke i Odda

Av
Artikkelen er over 19 år gammel

Neste uke blir Odda fyllt av salsadans og salsamusikk. Det starter med film på Odda kino tirsdag, fortsetter med konsert og kubansk mat på Meieriet Allaktivitetshus onsdag, hvor det hele også avsluttes med et dansekurs fredag, lørdag og søndag.

DEL
Tilfeldighetene ville at Odda fikk to parallelle henvendelser om kurs i salsadans og musikk samtidig. Den ene henvendelsen kom fra en odding til daglig leder på Meieriet Allaktivitetshus, Nina Kongtorp, og den andre fra en salsainstruktør i Sauda til rektor ved Odda Kulturskole, Eldbjørg Furholt. Resultatet er blitt at i alt fire ulike arrangement blir satt sammen til en hel uke full av salsarytmer i Odda.

Buena Vista Social Club

Som et godt utgangspunkt for å forstå kulturen rundt salsaen setter Odda kino tirsdag opp den kjente filmen «Buena Vista Social Club». For noen år siden var Ry Cooder på Cuba og gjorde opptak med cubanske musikere. Platen fikk navnet «Buena Vista Social Club» og ble en verdenssuksess. Da Cooder dro tilbake for å lage en soloplate med Ibrahim Ferrer, sammen med de samme musikerne som spilte på Buena Vista Social Club, ble Wim Wenders med.

Platen skulle spilles inn med de samme musikerne som gjorde Buena Vista Social Club, eller «Super-Abuelos» (super bestefedrene) som de nå ble kalt på Cuba. Wenders hadde med seg et knøttlite filmteam som var til stede under opptakene i studioet. Deretter fulgte film-teamet med orkesteret til Amsterdam hvor de gjorde to konserter, før de endte opp i Carnegie Hall i New York hvor Buena Vista Social Club holdt en ny magisk konsert, som etter alt å dømme blir orkesterets siste med fulltallig besetning.
Denne filmen er tillatt for alle.

Konsert

Onsdag 21. mars kommer musikergruppen Salsa Hermanos (=Salsa brødrene) til Odda. Gruppen består av tre musikere, en musikkskolelærer fra Suldal, Håkon Nielsen, og to musikere fra Cuba, Alexis Lafargue Duran og Uba Mashado Valdes. På dagtid skal de undervise elever ved Odda

Kulturskole som blir invitert til å være med på å framføre tre salsalåter sammen med Salsa Hermanos på en åpen konsert på Meieriet på kveldstid. Da blir det også en «smak på verden», der det denne gangen blir servert mat fra Cuba. Det blir også en egen konsert med Salsa Hermanos som vil presentere ulike typer Cubansk musikk.

Dansekurs

Under forutsetning av at det melder seg nok påmeldte, 20 personer, blir det arrangert kurs i Salsadans på Meieriet fredag, lørdag og søndag. Dette kurset blir arrangert av Raymi Goyes, som kommer fra Ecuador i Sør-Amerika. Til daglig holder han til i Bergen, der han i fire år har hatt kurs i salsadans. Undervisningen deler han hovedsakelig opp i to deler: Rytme, der elevene lærer å forholde seg til salsamusikk og teknikk, hvor det undervises i fot-og armarbeid. Målet er ikke bare å formidle dansen, men også litt av dens kultur.

Spennende

Både Eldbjørg Furholt fra kulturskolen, samt Nina Kongtorp og Geir Magne Austrheim ved Meieriet Allaktivitetshus ser fram til salsa-uken.
Det er første gang det arrangeres åpent kurs i salsadans i Odda, Håpet er at det blir så stor oppslutning omkring alle delene av arrangementet at det kan friste til gjentakelse. Så nå er det bare å gå i gang med å trene salsa. Dette må vel kunne kalles en positiv vri på omstillingsarbeid i Odda.

Artikkeltags