Gå til sidens hovedinnhold

Ballongobservasjon i Odda

Artikkelen er over 15 år gammel

Mandag morgen fikk HF flere meldinger fra lesere som hadde observert en luftballong med kurv over Odda. Det er mulig at det kan dreie seg om deltakere i et belgisk luftballongstevne.

Deltakerne skal komme seg lengst mulig i løpet av tre dager. Mandag morgen ble det meldt om at en deltaker-ballong med to personer ombord var observert i havet utenfor norskekysten og at de var i ferd med å gå tom for gass. Det er en stor sjanse for at det er disse, eller noen andre av deltakerne fra Belgia, som ble observert i Odda.

Leserne lurte på om det kunne dreie seg om en værballong. Det var det neppe. Det nærmeste stedet værballonger blir sendt opp fra i forhold til Odda er Stavanger. Disse sendes opp klokka 6 UTS, altså klokka 8 norsk sommertid.

- Denne ballongen ville aldri ha rukket inn til Odda i løpet av fem-seks minutter, opplyser metereolog- og tilsynsmann på obs-tjenesten til metereologisk institutt i Oslo, Kjell Hegg til Hardanger Folkeblad.

- Værballongene når i løpet av 1,5 timer en høyde på inntil 30.000 meter. Da sprekker de. Data fra værballongene er de viktigste vi har for å utarbeide sikre prognoser, opplyser Hegg.

- De fleste stasjoner sender opp 1-2 ballonger i døgnet, enkelte fire ganger i døgnet. Det ideelle er hver 6 time, men det blir for kostbart, opplyser Hegg.

Værballongene har en en liten kurv med instrumenter på ca 20X30 cm.