Gå til sidens hovedinnhold

Stortingsvalget 2021 - perspektiver

Vi kan takke kraftutbygging/industrialiseringen og funn av olje for vår velstand i dag.

For abonnentar

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Har vi noen gang hatt en rarere valgkamp?

I årenes løp har jeg ofte hørt at «Norge spiller en viktig rolle i verden». Ha-ha har jeg tenkt, morsomt, og tenkt at det var nok ironisk ment. Nå tror mange forsyne meg på det. Mange later til å tro at valget nå er viktig for klodens skjebne. Partier som ved valget i 2017 fikk en samlet oppslutning på 11,6 prosent, har nå løftet seg til i alt 19,2 prosent. I Oslo er 34,4 prosent tilhengere av det jeg kaller totalitære partiene viser Nettavisen/Klassekampens måling før forrige helg.

Det er bekymringsfullt.

Må skynde meg å si at mht. til akkurat oljepolitikken så har Rødt lagt om og inntatt er mer fornuftig politikk. Mímir Kristjánsson i Rødt, fra Stavanger, har gjort en god jobb der.

«Nordmenn er flest i verden, dersom vi tar hensyn til folketallet».

Dette høres vilt ut, ikke sant? Men det er omtrentlig den argumentasjonen vi møter når det snakkes om Norges rolle i verden i forhold til klima.

Norge står for drøyt én tusendel – 1 promille (0,12 prosent) av verdens utslipp av CO₂. I de flest andre sammenhenger er det snakk om «ingenting». Det betyr ikke at vi «ikke skal gjøre noe». Det betyr bare at vi må vite hva vi gjør og at det har en reell effekt. Symbolpolitikk kan gi en god følelse, men er å kaste bort verdifulle penger.

Selv om det ikke er noen grunn til å undervurdere denne promillen bør det også være uomtvistelig at hva som skjer med de øvrige 99,9 prosent har stor betydning for om verden klarer dette. Dersom Norge forsvant fra kartet i dag, vil det utsette den globale oppvarmingen med 7–8 dager i år 2100.

Mens jeg tenker på dette, ser jeg på et bilde av gårdshuset der far min og hans søsken vokste opp, oppe i Sysendalen.

Veien fra det huset til hvordan jeg- og de fleste av oss har det nå er relativt kort.

Vi kan takke kraftutbygging/industrialiseringen og funn av olje for vår velstand i dag. Og ikke minst at Norge i mange år hadde kloke politikere som sørget for nasjonal kontroll over ressursene.

Dét skal vi være dem evig takknemlige for. Pluss at vi skal være takknemlige for at de fleste har fått en mulighet til utdanning. Ikke helt gratis, riktignok, men rimelig. Og Norge regnes dessuten for verdens mest økonomisk jamstilte land. Vi har bygget opp verdens beste land vha. natur- og gode menneskeressurser i kombinasjon med en kultur som har vært styrende for vår måte å tenke på.

Det paradoksale er at vi nå, når vi aldri har hatt det så godt og så trygt noen gang tidligere i historien, skal skamme oss!

Derfor vil sterke politiske krefter som fosser fram sette dette i spill. De vil innføre noe nytt som vi ikke kjenner resultatet av.

Det gjør meg litt trist.

Kan ikke si annet enn at jeg håper at folk tenker litt djupt og nøye når stemme avgis til årets stortingsvalg. Vi har så mye å miste.

Kommentarer til denne saken