Tour des Folgefonna? Nei, det eksisterer ikke – men får de fem spreke syklistene det som de vil, kan det faktisk bli et slikt ritt i fremtiden.

– Den naturen som er på Vestlandet må andre få lov å oppleve og nå kjører vi en pionèrtur og sier samtidig at dette bør bli et sykkelritt, Folgefonna rundt, sier Trygve Paulsen (64) som er utflytta odding.

Snø og fjell

Sammen med Oddmund Danielsen (62) fra Tønsberg, Kai-Inge Melkeraaen (63) fra Odda, Øyvind Andreassen (71) fra Tønsberg og den utflytta oddingen Sjur Sekse (65) startet de den 24 mil lange turen fra Odda, via Jondal, videre til Gjermundshamn, Rosendal og Åkra før de ionsdag skulle sykle inn til Odda igjen.

– Hvorfor gjør dere dette?

– For det første fordi vi er glad i sykkel og i naturen. Vi har blant annet sett i sykkelrittet Vestfold rundt at det er veldig flatt og ikke er det snø eller fjell på turen. Det har vi her på Vestlandet, sier Paulsen.

Den spreke gjengen har gjennomført en treningstur til Mallorca og har sikret seg skikkelige sykkeltrøyer til turen.

Tre etapper

– Vi håper at det skal bli noe mer etter denne turen og jeg har snakket med turistsjefen i Rosendal som var veldig interessert i å få filmen vår. Vi skal nemlig lage en snutt med musikk og lyd og hele pakken som vi skal legge ut på Youtube, forteller han.

De fem pensjonistene er godt trente og 72 år gamle Oddmund Danielsen har faktisk syklet fra Tønsberg til Nordkapp.

Turen går over tre dager med første etappe på åtte mil fra Odda til Jondal. Etappe 2 går fra Jondal med ferje til Tørvikbygd videre til Gjermundshamn og Rosendal, videre over fjellet til Matre og til Åkra.

– Det skal vi bo på en gård til onsdag, forteller de. Den siste dagen sykler de tilbake til Odda.

– Da blir det avslutning med grilling, fest og champagne, sier de.