Solberg maner til ny dugnadsånd for at Norge ikke skal tilbake til smittesituasjonen landet opplevde i vår.

– De siste ukene har smitten økt igjen. Bare hvis vi jobber sammen, kan vi kontrollere smitten. Vi vil ikke tilbake dit vi var i mars og april, og da må alle gjenfinne dugnadsånden i den tiden vi er inne i, sa hun på onsdagens pressekonferanse.

Statsministeren kom på pressekonferansen med en sterk advarsel nasjonalt etter at det flere steder i Norge har oppstått lokale smitten.

– Akkurat nå står vi ved et vippepunkt, fortsatte hun og pekte på økende smittetall og på lokale utbrudd, som i Indre Østfold.

Med 10 tilfeller av påvist covid-19 per 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene påpeker Solberg at vi fortsatt har relativt lave smitte tall nasjonalt.

– Vi visste at en gradvis åpning av samfunnet ville kunne få økt smitte og lokale utbrudd, og dette var en risiko vi var klar over.

Solberg påpeker at om man ønsker å beholde den friheten som nordmenn sammen har vunnet tilbake siden mars, teller innsatsen til hver enkelt.

– For at den gradvise gjenåpningen skal gå bra må vi alle følge smittevernseglene, manet Solberg på pressekonferansen.

Regjeringen gjeninnfører karanteneplikt for alle nærkontakter

Alle som har vært nærkontakt med personer med koronasmitte, må igjen i ti dagers karantene, varsler regjeringen.

– Alle kan spre smitte, uten å vite det og uten å ville det, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Der ble det varslet en rekke innstramminger.

Bakgrunnen er en kraftig økning i tallet på registrerte smittetilfeller den siste uka. I uke 31 ble det meldt 357 smittede, mot 199 uka før.

Alle grønne land blir gule - unødvendige reiser til utlandet må unngås.

Alle grønne land blir nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås.

– Så lenge vi har anbefalingen om å unngå unødvendige reiser, vil vi bare ha røde og gule land, påpeker statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

Flere land og regioner i Norden har økt smitte og blir røde. Karanteneplikten for innreise fra disse landene inntreffer midnatt natt til lørdag.

Regjeringen etablerer nytt nasjonalt smittesporingsteam

En ny nasjonal enhet for smitteoppsporing skal bistå kommunene i smittebegrensningsarbeidet.

– De skal støtte kommunene ved utbrudd, håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og utføre smittesporing på tvers av kommuner, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Det nasjonale teamet skal styrke smitteoppsporingsenheten ved Folkehelseinstituttet, sa statsministeren.

Saken oppdateres.