(Haugesunds Avis)

HAUGESUND: Forrige uke fikk mange på Haugalandet programheftet til kommunale Festiviteten i postkassen.

Under «3 Busserulls Show», står det blant annet:

« … hvor du får alt fra vakre ballader til «jodling om horer og negrar og øl og brennevin» – i polkatakt!!! Alt serveres med bøttevis av sjølironi».

Ordbruken burde vært oppdaget i forkant, sier konserthussjef Tom-Erik Anfinsen.

– Teksten har vi fått fra arrangøren, og vi må bare beklage og legge oss langflate for at dette ikke ble oppdaget i korrekturen. Det hører ikke hjemme i våre kanaler, sier Anfinsen.

Festivitetens hjemmeside og på Facebook-siden til arrangementet, er teksten nå en annen:

«Historien om 3 Busserulls er også historien om kystkultur, om sjøfolk og oljearbeiderer. Det er historien om jodling, fest og baluba, om skjenkepolitikk og dobbeltmoral. Med humor og sjølironi forteller Gunnar Andersen sin historie.»

Vil ikke sensurere

Gunnar Andersen forteller at teksten kommer fra en pressemelding om showet.

– Busserulls har alltid vært politisk ukorrekte og den stygge andungen i den kulturelle andedammen, forklarer artisten.

Andersen forteller at det er to gamle sjømannsviser fra 50-tallet som annonseteksten henviser til. De nevnte er «M/S Vindafjord» og «Skip O'hoi».

– Det vil være feil om jeg skal pynte på disse i dag, av respekt for opphavsmennene. Det var ikke ment rasistisk da de ble skrevet.

– Du har ikke vurdert å utelate disse sangene fra repertoaret?

– Nei, det ville vært helt feil. I dag er det jo blitt «helt gale» med tanke på kanselleringskulturen, sier Andersen.

– Aldri vært opptatt å bli likt av alle

Han nevner debatten med Pippi Langstrømpes pappa, som opprinnelig var beskrevet som «negerkonge» og i det seneste Karpes eldre sanger som kritiseres for «homse»-ordbruk.

– Jeg har respekt for gamle sjøfolk og revyfolk der de ble til. Skal jeg sensurere sangene? «No way», uttaler den gamle revykongen, og legger til:

– Busserulls har aldri vært opptatt å bli likt av alle. Det er også mange som reagerer andre veien på politisk korrekthet.

– Tilbake til showet, er dere klare?

– Ja, det vil bli fullt hus og det er Tre Busserulls Show med Gunnar Andersen og Busserulls Jubalon Orkester. Det blir slik Busserulls låter anno 2022 og uten sensur, sier Andersen.