Det går fram i en pressemelding fra Ullensvang kommune tirsdag.

– Pandemien er ikke over. Smittetallet øker i Norge og lokalt i Ullensvang har vi fått nye positive testsvar. Kommunen har i løpet av de siste fem dagene registrert seks personer med covid-19, opplyser ordførere Roald Aga Haug.

I nabokommunen Kvinnherad har det den siste tiden vært et større utbrudd der det tirsdag totalt var 69 smittede så langt, men 11 nye mandag og ett nytt tilfelle tirsdag.

Ullensvang kommune minner om at de generelle smittevernrådene fortsatt gjelder og har lister nå opp følgende råd til innbyggerne:

– Ha god håndhygiene og hold hendene rene.

– Bruk såpe og vann eller alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.

– Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nys. Kast lommetørkleet, og vask godt hendene etterpå.

– Føler du deg sjuk eller har symptom, hold deg hjemme

– Lav terskel for testing, bruk helst hurtigtest.

Rekordmye smitte

Også i Bergen er det registrert mange smittetilfeller den siste tiden og det siste døgnet er det meldt om 170 nye tilfeller.

Smittevernoverlegen i byen ber folk begrense nærkontakter og droppe håndhilsning. Det er også innført munnbindpåbud.

Aldri før har Norge registrert så mange koronatilfeller på en måned som hittil i november 2021. 34.848 tilfeller av koronavirus er meldt inn til MSIS.

Dette er den eneste måneden i pandemien at det er registrert over 30.000 smittetilfeller, melder P4.

– Det tror jeg var ventet når samfunnet åpnet opp. Spørsmålet er om helsevesenet har kapasitet til å håndtere det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til kanalen.

Før koronavaksinen var smittetall ensbetydende sykdom og mange innleggelser, men sånn er det ikke nå, ifølge Støre.

November var måneden med mest smitte også i 2020, med 15.488 tilfeller. Det vært høye smittetall flere måneder i år. I mars ble det registrert 24.865 tilfeller, og i september 27.956.

– Fortsatt må vi jobbe for å holde smitten nede. Det handler om tiltak i kommuner, om det munnbind, avstand eller andre begrensninger, og å holde seg hjemme når vi er syke. Og så har vi koronasertifikatet som kan gjøre det mulig å lette på en del tiltak der det er nødvendig, sier Støre.

Hittil i år er det meldt om 192.700 tilfeller av koronasmitte i Norge. I hele fjor ble det meldt om 50.211 tilfeller.

Vaksinering

377.380 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 4.229.770 personer har fått første dose og 3.796.712 har fått andre.

7.0 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 78,5 og 70,4 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 91,7 og 87,5 prosent.

Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. Blant alderen 16–17 har 91,8 prosent fått første dose, og 36,8 prosent har fått andre dose.

I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 73,5 og 1,2 prosent.

Foreløpig har FHI registrert at 715 personer fikk første dose mandag, og 1.717 personer fikk andre dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (93,1 prosent) og Innlandet (92,4 prosent). Lavest andel er i Rogaland (89,8 prosent) og Troms og Finnmark (89,8 prosent). For andre dose ligger fylkene Trøndelag (90,2 prosent) og Innlandet (89,3 prosent) best an.

Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene til Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i mars.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.