– Det var fantastisk å få delta på en så stor og viktig strandryddeaksjon, og virkelig fint å se så mange på dekk. Det er imponerende at noen tar initiativ til en så omfattende aksjon med mål om at «dette bare gjør vi», sier Christine Molvik, salgsrådgiver for gjenvinning og miljø i Ragn-Sells i en pressemelding.

Mellom 2000–3000 frivillige bidro i verdens største plastryddeaksjon på en dag. Prosjektet «Rein Hardangerfjord» skal gå over fem år.

I tillegg til å fjerne mest mulig avfall, er målet å finne fram til en god modell for å rydde andre fjorder i Norge og verden.

Etter å ha deltatt på mange strandryddinger tidligere, vedgår Molvik at det oppleves litt todelt å være ute på slike aksjoner.

– Jeg blir oppgitt over å finne like mye plast som på forrige sted, og lei meg i møte med folk som kanskje rydder for første gang og gråter i frustrasjon over omfanget av alt avfallet, sier hun men legger til at det er en god følelse når områdene er ryddet.

Plasten som blir sortert ut til materialgjenvinning skal senere gjenbrukes i nye møbler i regi av Ogoori.

– I Ogoori lager vi vidunderlige nye produkter av dritten vi henter fra fjæra. Vi plukker ut termoplasten, som våre partnere omdanner til ny råvare, plastgranulat, som det så blir laget produkter av, sier Rune Gaasø, arbeidende styreleder i Ogoori.

Og det er mer plast der det kommer fra. Bare i løpet av de seks første timene hadde strandrydderne fra miljøvernforbundet fraktet i land halvannet tonn plastavfall–og det er bare fra én liten strand i Kvinnherad.

Ryddeaksjonen ble arrangert i regi av Stiftelsen Framtidshavet, Hardangerrådet og Samarbeidsrådet for Sunnhordland. Initiativtaker og primus motor er Kenneth Bruvik som jobber i Stiftelsen Framtidshavet.

Bildeserie

Fann enormt mange plastbitar i fjøra