(Bergensavisen)

Lørdag skal en russisk statsborger fremstilles for varetektsfengsling for brudd på sanksjonsreglene mot russere som flyr droner på norsk territorium.

Det bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til BA fredag kveld.

– Han er pågrepet for å fly drone på norsk territorium. Han er pågrepet av politiet i Vest politidistrikt etter anmodning fra PST, opplyser informasjonsdirektør Martin Bernsen i PST til BA.

Mannen ble pågrepet i Ullensvang kommune torsdag kveld.

Russeren skal møte i fengslingsmøtet på lørdag.

PST ønsker ikke å si om pågripelsen har sammenheng med droneobservasjonene over Haakonsvern og Flesland tidligere denne uken.

– Det er for tidlig å snakke om detaljene rundt hva denne personen eventuelt har gjort. Saken skal etterforskes, og det vil bli gjort beslag i saken. Jeg kan ikke si noe om hvordan vi kom frem til at han har flydd drone, sier Bernsen.

Han ønsker heller ikke å kommentere bakgrunnen for hvorfor russeren ble pågrepet, eller hvor han er mistenkt for ha ha flydd drone.

– Jeg kan ikke gi mer detaljer i dag, avslutter Bernsen.

– Han har ønsket å samarbeide med politiet

Advokat Einar Råen er oppnevnt som forsvarer for den russiske mannen.

Råen vil ikke kommentere hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

– Han har i dag sittet i et langt avhør. Det eneste jeg vil si er at han har ønsket å samarbeide med politiet for å få oppklaring i saken, sier Råen til BA.

– Kan du si noe om hvor lenge mannen har vært i Norge, eller hvorfor han er her?

– Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer forsvareren.

Hindrer russisk flyging

Russere har ikke lov til å fly i Norge med droner. Det var en av sanksjonene etter at Russland invaderte Ukraina tidligere i år (se faktaboks).

Tidligere denne uken skrev VG at syv russiske statsborgere er pågrepet i fire ulike saker der de enten har filmet ulovlig med drone eller har brutt et fotoforbud ved å ta bilder og video av skjermede mål.

Både politiet og PST har tidligere bedt om å bli tipset hvis folk ser mistenkelig droneaktivitet.

Fakta om sanksjonsloven

Den russiske 34-årngen er tiltalt for brudd på sanksjonsloven § 2, og under denne, Ukraina-forskriften.

Som følge av Russlands okkupasjon av Krim og krigen i Ukraina, ble det laget en forskrift om restriktive tiltak vedrørende handlinger som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet, suverenitet, uavhengighet og stabilitet

Forskriften er formulert på følgende måte:

«Det er forbudt for alle luftfartøyer som drives av russiske luftfartsselskaper, herunder som markedsansvarlig transportør i avtaler om felles rutenummer eller reservasjon av kapasitet, eller for russiskregistrerte luftfartøyer, eller for ikke-russiskregistrerte luftfartøyer som eies, leies eller på annen måte kontrolleres av russiske fysiske eller juridiske personer å lande på, ta av fra eller fly over Norges territorium.»