Odda Røde Kors ble stiftet 16. mars 1941, og fylte med det 75 år i 2016. Planen var å ha markeringen i høst, men da hadde de frivillige som kjent mye annet å tenke på, som følge av de mange aksjonene mot Trolltunga.

Forsinket feiring

Dermed valgte de å flytte markeringen til forhåpentligvis roligere tider, og inviterer til stor jubileumsfeiring i Ungdomshallen i Odda 18. februar.

– Vi får nå bedre tid til planlegging og gjennomføring av arrangementet, sier Sverre Molven, Per Magne Eikeland, og Svein Buer i Røde Kors.

– Det blir treretters middag og musikk, i tillegg til taler og lignende fra medlemmer og samarbeidspartnere. Så blir det mimring og gode samtaler om hverdagen i Røde Kors slik det var historisk sett, og slik det er i dag, sier Eikeland.

De ønsker også å få fatt i gamle Røde Kors-bilder, og ber folk som har slike om å sende de over på epost til Odda Røde Kors, eller om bildene ikke er i digitale utgaver – ta kontakt.

Allsidighet

Med 40 oppdrag mot Trolltunga denne sommeren, har det lokale hjelpekorpset endret karakter fra det som frem til for få år siden i hovedsak ble regnet som et vinterkorps.

Det betyr ikke at mannskapene lå på latsida i tidligere tider heller, og de tre forteller at det i høysesongen gjerne var to-tre henteoppdrag pr. dag etter at Solfonn hotell ble bygget, og slalåm og lignende ble svært populært.

Frem til 2002 hadde Røde Kors også en ambulansetjeneste som var veldig ressurskrevende.

– Det å få frem perspektiver på hvordan Røde Kors har håndtert ulike situasjoner gjennom årene er veldig interessant, sier de.

Omsorg

I tillegg mener de det er viktig å rose omsorgstjenesten, som gjør en fantastisk jobb både i kriser og i hverdagen, men som i mediene har havnet i skyggen av hjelpekorpsene, som følge av alle redningsaksjonene den siste tiden.

I tillegg til hjelpekorpset og omsorgstjenesten, er Barnas Røde Kors en underavdeling som blant annet er viktig for rekrutteringen.

– Røde Kors fortjener en feiring for den innsatsen som er lagt ned. Så vi håper mange nåværende og tidligere medlemmer melder seg på, sier de tre.

Påmeldingsfristen til feiringen er 1. februar.