Arrangerer fjellvettdag på Gaustatoppen

: Foto: Einar Sleire

: Foto: Einar Sleire

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

10. april arrangerer DNT og Røde Kors Fjellvettdagen på Gaustatoppen.

DEL

Den Norske Turistforening og Røde Kors oppfordrer påskefolket til å ta en gjennomgang av Fjellvettreglene på lik linje med utstyret før turen. I år er det 50 år siden ulykkespåsken i 1967, der 17 personer omkom på tur i fjellet.

– Det er heldigvis lenge mellom dødsulykkene i vår tid, men det skjer. Det viser at Fjellvettreglene er minst like viktige i 2017 som i 1967. I fjor ble reglene oppdatert og tilpasset vår tids bruk av fjellet. Det viktigste vi gjør nå er å gi fjellvettet videre til neste generasjon, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas i en pressemelding.

Rekordmange oppdrag

Røde Kors deltok i rekordmange redningsoppdrag i fjor. Over 1600 ganger måtte frivillige ut i aksjon mot 980 året før.

Landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, mener kunnskap og egne vurderinger redder liv.

– Nå har vi brukt 50 år på å få nordmenn til å ta kloke valg. Jevnt over er vi flinke i det vanlige fjellterrenget, men vi ser at mer ekstremt friluftsliv med blant annet skikjøring i bratt terreng gir nye utfordringer. Fjellvettreglene må brukes både sommer og vinter og er en livsviktig sjekkliste uavhengig av aktivitet.

Han mener årsaken til mange søk og henteoppdrag gjelder nordmenn som legger ut på turer som er mer utfordrende enn man har forutsetninger til.

– Sekken er gjerne full av utstyr, men de overvurderer egne evner og kjører seg fast. Vi råder alle til å velge tur etter evne og bruke fjellvettet, sier Gladsø.

Fjellvettdag

Derfor inviterer DNT og Røde Kors alle til Fjellvettdagen på Gaustatoppen Turisthytte mandag 10. april.

Om du er toppturentusiast, mest glad i turer på slake vidder, har med deg små barn eller er fersk i friluftslivet, vil du få nyttig kunnskap med deg fra fjellet denne dagen.

– Vi oppfordrer alle til å ta en prat med turfølget før dere legger i vei. Har dere en «backup-rute» dersom været endres underveis? Er gruppa stødig nok på navigasjon – og har dere med nok mat og rett ustyr? Å ta seg tid til å stille seg selv og resten av turfølget slike spørsmål kan være avgjørende, sier Nils Øveraas i DNT i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken