En tam rødrev har de siste månedene blitt en attraksjon blant tur- og båtfolk. Den firbente krabaten bor på Buarøy, som ligger midt i fjorden mellom Hjellestad og Klokkarvik.

Etter at BA omtalte saken i helgen har flere dyrevernere engasjert seg. De reagerer på at viltforvaltningen vurderer å avlive reven. Det er ventet at det vil bli fattet en avgjørelse innen kort tid.

Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) har mottatt flere bekymringsmeldinger om reven. Saken er oversendt avdeling for Idrett og friluftsliv i Vestland fylkeskommune.

Krever flytting

Meldingene går på at reven er blitt så tam at den «oppfører seg som en katt eller hund» rundt mennesker. Den tigger etter mat, og enkelte ubetenksomme turgåere gir etter for presset. Reven skal ha fått en forkjærlighet for grillmat.

– I mange land og byer lever det et stort antall rever, coyoter, hjemløse hunder og andre dyr som sameksisterer med mennesker. På Buarøy er det en liten rev som er blitt nærgående. Det må man klare å leve med. Vi kan ikke drepe ethvert vilt dyr som viser oss tillit, i dette tilfellet et dyr på størrelse med en liten hund, sier Jenny Rolness i Dyrenes Rett.

Hun er styreleder i foreningen som har et 40-talls medlemmer.

Dyrevennene mener at reven må flyttes, og ikke avlives.

– Reven er tydelig en attraksjon og berikelse for mange. At noen ergrer seg er helt vanlig, men det må ikke føre til at viltforvaltningen velger en lettvint løsning igjen. Flytting må være alternativet hvis reven ikke kan få være på Buarøy. Det er trolig nok av frivillige som vil stille opp for å fange reven i felle og flytte den, hvis det må til for å berge den, sier Rolness til BA.

– Ingenting avgjort

I Vestland fylkeskommune kan man foreløpig ikke si hva som vil skje med reven. I starten av uken er dette status:

– Vi har fortsatt ikke konkludert hvorvidt det kan tillates jakt i det aktuelle området. Det bør presiseres at fylkeskommunen skal ta stilling til om det kan tillates ordinær jakt innenfor jakttid for rev. Vi tar ikke stilling til skadefelling eller avliving av den konkrete reven, sier Anders Søyland, rådgiver for friluftsliv i fylkeskommunen.

Søyland henviser til vilt- og naturforvaltningen i Øygarden kommune. Etaten har foreløpig ikke besvart BAs henvendelse.

Ruben Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, mener det er viktig å starte i riktig ende. Nemlig å rette en pekefinger mot folk som mater reven.

– Reven er et vilt dyr, folk må slutte å mate den. Skrem den heller bort og hold avstand. Når det er sagt; rev er verken en truet art eller i undertall i vårt område. Men man bør ikke avlive ville dyr kun fordi de krysser menneskenes vei, sier miljøkrigeren.

Ny Freya?

I sosiale medier har båtfolk delt en rekke bilder av reven, gjerne situasjoner der de har nærkontakt med dyret på bryggekanten.

Nedlagte Visterøy fort ligger på Buarøy, et statlig sikret friluftsområde som eies av Miljødirektoratet. Fortet ble bygget av tyskerne i 1941.

Øyen ligger meget sentralt i den bynære skjærgården utenfor Bergen, med viktige båthavner like ved. Derfor er den et populært utfartsmål for båtfolket.

Hvordan reven har kommet seg til øyen er det ingen som vet sikkert. Trolig har den svømt over fra Lerøy eller Bjelkarøy.

Styrelederen i Dyrenes Rett frykter at reven vil lide samme skjebnen som hvalrossen i Oslofjorden:

– Denne reven kan bli en ny Freya, et symbol på at vi ikke makter å forholde oss til naturen og de ville dyrene uten å ty til våpen. Det finnes ingen grunn til å avlive en frisk rev som ikke skader noen, sier Jenny Rolness.

Fakta om rødrev

  • Navn: Rødrev, også kalt bare rev, sølvrev og korsrev.
  • Hva: Det største og mest vanlige rovpattedyret i reveslekten.
  • Utbredt: Over store deler av Nord-Amerika og Eurasia, men lite i Afrika.
  • Levetid: 3–4 år.
  • Størrelse: 2,2 til 14 kg (voksen).
  • Familie: Hundedyr.
  • Maksfart: 50 km/t.
  • Latinsk navn: Vulpes vulpes.
  • Berømt: Gjennom Ylvis-sangen The Fox «What Does the Fox Say?»

Kilde: Wikipedia