(Bergensavisen)

– Det er litt flatt lys, men snøforholdene er helt perfekte. Forholdene i bakken er veldig bra, sier de tre 17-åringene til BA.

Vi står på toppen av Hangursfjellet. Trioen, som til daglig går på Tertnes videregående i Åsane, er klare for å sette utfor en av de bratteste løypene i Bavallen.

– Dette er årets første skihelg for to av oss, men det blir garantert flere om føret holder seg slik!

Søndag morgen er det minus en grad, lett nysnø og solgløtt i Voss sentrum, rapporterer BAs utsendte.

Pengene strømmer inn

Nysnøen er gull verdt for skiløperne, men også for hundrevis av ansatte i skiindustrien i kommunen.

Øyvind Wæhle er administrerende direktør for Voss Resort AS der ti av elleve skiheiser er åpne. Han kan tilby 18 velpreparerte alpinbakker.

– Akkurat nå er det helt fantastisk. De siste dagene har det snødd godt. Det er helt magiske forhold og bare å komme seg til fjells. Snø og sol – du får ikke bedre helgevær enn dette, sier Wæhle til BA.

Utenfor gondolrestauranten sklir hundrevis av alpinister i en jevn strøm ut av heisene.

Konkurrenten i Myrkdalen rapporterer om tilsvarende, topp skiforhold. Her er det 180 centimeter dyp, maskinpreparert snø og alle 22 bakkene i anlegget er åpne.

– Hva betyr snø og finvær for omsetningen i Bavallen?

– Været er en x-faktor. Men når det slår til med finvær, så dobler vi trafikken og gjesteantallet. Vi hadde en veldig bra start på året med tre gode helger i januar. Majoriteten av gjestene våre er vestlendinger: Dagsturister, lokalbefolkning og hyttefolk. Noen internasjonale gjester har vi, men vi skulle gjerne hatt flere. De kommer normalt i uke ni når vinterferien starter, sier Wæhle.

Her er det mest snø på Vestlandet

Snødybden på lokale skisteder akkurat nå (på toppen):

  • Røldal: 190 cm.
  • Myrkdalen, Voss: 180 cm.
  • Sirdal: 165 cm.
  • Voss Resort, Bavallen: 170 cm.
  • Eikedalen: 110 cm.
  • Furedalen, Kvamskogen: 75 cm.
  • Sysendalen, Maurset: 60 cm.
  • Sogn Skisenter: 51 cm.

Kilde: Skiinfo.no

– I de fleste bransjer settes prisene opp. Hvor går smertegrensen for hva publikum er villige til å betale for heiskort?

– På dagskortprisene våre følger vi markedet. Der føler vi at vi er innenfor normalen. Salget av sesongkort hos oss har økt med 30 prosent siden i fjor, som tyder på at folk er villige til å betale for å få frisk luft. Vi prøver å tilpasse oss de fleste behov ved å tilby prisdifferensiering, eksempelvis på pakker og weekendkort, sier skidirektøren.

Hva sier så gjestene om prisene?

– Fryktelig dyrt! Vi bruker nok en tusenlapp hver på denne dagsturen: Tog, heiskort, mat i restauranten og litt leieutstyr. Men på dager som dette er det verdt pengene, forteller gymnasiastene fra Bergen.

De rangerer Myrkdalen og Bavallen som de to beste skistedene i bergensregionen. Geilo og Hemsedal er også bra, men litt for langt å reise, synes guttene som bor i Åsane og på Eidsvåg.

– Jeg jobber ofte som skiinstruktør her, så jeg kjører gratis, smiler karen i den lyserøde allværsjakken.

Amanda Refsdal (33) kommer fra Brasil, men er nå bosatt på Hundvin i Alver kommune. Søramerikaneren står alpinski for andre gang i sitt liv, men utstyr og skiantrekk er helproft.

– Vi er seks personer i reisefølget og bor på Scandic-hotellet rett ved gondol- og jernbanen. Jo, det er ganske dyrt med skihelg, men anlegget og naturopplevelsen er flott. Vi koser oss her, sier hun til BA.

Inne på Hangurstoppen restaurant er det nesten ikke et bord å oppdrive i lunsjtiden. 84 kroner for to kopper med varm sjokolade uten krem ser ikke ut til å skremme noen.

Sjefen for Voss Resort innrømmer at prisvekst og inflasjon også rammer skiheisbransjen. Da hjelper det godt på med nysnø og mye folk i bakken.

– Vi har høyere personalkostnader, dyrere diesel og strøm, og kan ikke dytte alle kostnadene over på kunden. Så en viss prisøkning hvert år regner vi med å måtte gjøre, sier Øyvind Wæhle.