Blir det KVU-utredning på «armen til Bergen»? Når blir det oppstart på tunnelen Seljestad–Røldal?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Hordalandsdiagonalen er partinøytral i sitt arbeid, men i likhet med flere synes vi at velgerne har krav på å få vite stortingskandidatenes standpunkt om veispørsmål som er viktige både for Vestlandet og nasjonen. Hordalandsbenken avgjør ofte viktige veivalg på tvers av partitilhørighet.

På tross av krystallklare anbefalinger fra Statens vegvesen unnlot Regjeringen å bestille en KVU på «armen til Bergen» fra E134. Regjeringen nektet å utrede prosjektet som er et av Norges mest samfunnsøkonomiske lønnsomme. Under Stortingets behandling av ny Nasjonal transportplan (NTP) i juni, var det kun Ap og Sp som gikk inn for KVU-utredning av «armen til Bergen».

Selv om E134 er utropt til fremtidig hovedtrasé mellom Vestlandet og Østlandet, var innstillingen til Regjeringen og støttepartiene at arbeidet på tunnelen Seljestad–Røldal ikke skulle startes før i andre NTP-periode. Etter debatt i Transportkomiteen åpnet imidlertid et flertall i Stortinget for oppstart i første NTP-periode med innkreving av bompenger.

Vi i Hordalandsdiagonalen synes det er viktig å belyse hvilke standpunkter stortingskandidatene har i disse to viktige samferdselsspørsmålene.

En rask oppstart av Seljestad–Røldal-tunnelen støttes av samtlige kandidater og samtlige partier, bortsett fra MDG.Det er imidlertid verdt å merke seg at hele fem av Høyres seks spurte kandidater fra Hordaland ikke har avgitt svar ennå.

Den brede politiske enigheten lover likevel godt for oppstart av tunnelen i første NTP-periode, uansett hvem som kommer i regjering.                                                                     

For KVU på «armen til Bergen» er situasjonen noe mer uklar. Ap, Sp og Venstre ønsker å utrede «armen» så fort som mulig – i tråd med vår anbefaling. KrF ønsker utredning i løpet av første NTP-periode, mens FrP vil utrede armen «på et tidspunkt som gjør at utredningen ikke går ut på dato».

Den eneste stortingsrepresentanten fra Høyre som hittil har svart, ønsker å utrede «armen» i tråd med vedtak fra Hordaland Høyre – uten å ville si noe om når.

Vi i Hordalandsdiagonalen synes det er viktig å belyse hvilke standpunkter stortingskandidatene har i disse to viktige samferdselsspørsmålene.

Arnfinn Førsund

Det er underlig at ikke flere av Høyres representanter har svart. Betyr dette at de er imot utredning av «arm til Bergen»? Vi håper at de tar utfordringen og nå før valget og gir Hordalands velgere et klart svar.

MDG og SV er imot Midtre trasé av Hordfast. Som alternativ til gigantbro over Bjørnefjorden ønsker de to partiene å utrede Indre trasé kombinert med «armen til Bergen». Også Venstre og Sp har uttalt at de ønsker en grundig utredning av Hordfast Indre trasé.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags