Refser reform hardt

Kommunalminister Jan Tore Sanners (H) kommunereform møter motbør blant landets lokalpolitikere.

Kommunalminister Jan Tore Sanners (H) kommunereform møter motbør blant landets lokalpolitikere. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

4 av 10 lokalpolitikere gir regjeringen stryk for arbeidet med kommunereformen.

DEL

(Siste) Det viser en fersk undersøkelse fra NorgesBarometeret. 1.660 kommunestyrerepresentanter fra til sammen 351 kommuner deltok. Av regjeringens saker er det arbeidet med kommunereformen som får dårligst score.

– Alle uansett parti klager på prosessen. Det hører jeg på mine reiser rundt i kommunene. Regjeringens store prosjekt er blitt en flopp, sier stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Blant de borgerlige partiene er det arbeidet med kommunereformen og distriktspolitikken som kommer klart dårligst ut.

I feil endre

I den rødgrønne leiren er det også flest folkevalgte som gir regjeringens arbeid på disse to områdene den dårligste karakteren. Landbrukspolitikken er på samme bunnivå.

– Det eneste overraskelsesmomentet er at ikke flere er misfornøyde. Regjeringen begynte i feil ende og endret spillereglene underveis. Dersom dette skulle ha blitt en vellykket reform, måtte oppgavene kommet først og strukturen etterpå, mener Sp-politikeren.

Hun sier at de fleste kommunene er fornøyde med strukturen og at regjeringen burde ha gitt lokalpolitikerne mer makt.

I det lange løp

Paul Chaffey (H), statssekretær i kommunaldepartementet, sier til ANB at regjeringen har kommet langt med reformen, men at de ikke er i mål.

– Vi tyr ikke til idrettsmetaforer, men fokuserer i stedet på reformen i et lengre perspektiv. Dette arbeidet skal løse grunnleggende utfordringer i framtiden. Det blir flere eldre, og vi må belage oss på lavere inntekter fra olje- og gassproduksjonen, påpeker statssekretæren.

– At det oppstår uenighet, diskusjoner og verserer ulike synspunkter på hvordan det skal gjøres, er som forventet. Det er alltid mulig å diskutere noe som kunne ha vært gjort annerledes, føyer han til.

Regjeringens store prosjekt er blitt en flopp.

Heidi Greni, stortingspolitiker (Sp)

Over halvparten

– Regjeringen har tydeligvis glemt at dette var en reform for lokaldemokratiet, sier Heidi Greni (Sp).

– Regjeringen har tydeligvis glemt at dette var en reform for lokaldemokratiet, sier Heidi Greni (Sp). Foto:

Chaffey er mer tilfreds med at 52 prosent av politikerne i undersøkelsen ønsker at deres respektive kommuner skal slå seg sammen med én eller flere nabokommuner.

– Hvis effekten av reformen er at over halvparten støtter en sammenslåing, må vi også ha lyktes med en del. Det er bred enighet om at vi står overfor utfordringer og trenger en reform, konkluderer han.

Landets lokale folkevalgte gir mest honnør til regjeringens samferdselsarbeid. (ANB)

Artikkeltags