Gå til sidens hovedinnhold

Politiet advarer: Ikke ta telefonen hvis 112 ringer

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere personer har varslet om at de er blitt oppringt av 112, men politiet ringer ikke fra det nummeret.

(Bergensavisen)

Flere politidistrikter gikk fredag ut med en advarsel om et mulig svindelforsøk, der folk blir oppringt av det som tilsynelatende er politiets nødnummer. Det er det imidlertid ikke. 

– Vi har fått henvendelser fra befolkningen som har blitt oppringt fra telefonnummer 112. Politiet ringer ikke ut fra disse linjene, fastslår Vest politidistrikt i en melding.

Ikke ta telefonen

Til operasjonssentralen i vest er det kommet flere telefoner fra folk som er blitt oppringt av 112. 

– Vi anbefaler at folk ikke tar telefonen hvis det nummeret ringer, men hvis noen ved et uhell tar telefonen, så må de i hvert fall ikke gi fra seg personopplysninger, sier Halleraker. 

Dersom noen får en slik oppringning, så ønsker politiet å bli varslet for å kunne loggføre tidspunktet.

– Politiet ringer aldri ut fra 112, fastslår operasjonslederen. 

Landsdekkende problem

Politidirektoratet opplyser til BA at det også var lignende hendelser forrige helg, der det var kommet telefoner til personer i andre politidistrikter. 

Det finnes teknologi som gjør det mulig for svindlere å velge hvilket nummer som dukker opp på telefonen som blir oppringt. 

– Når norske numre blir misbrukt av utenlandske svindlere kalles det for spoofing. Spoofing er en av de vanligste svindelformene vi har i dag. Det koster ingenting å svare, men tapspotensialet ligger i hva som skjer etterpå. Da prøver svindlerne gjerne å tømme deg for personlige opplysninger og kortdetaljer, forteller kommunikasjonsrådgiver Henriette Holthe i Telenor til TV 2.

På samme måte er det mulig å sende e-poster som tilsynelatende stammer fra for eksempel politiet, men som egentlig har en helt annen avsender.

Kommentarer til denne saken