Gå til sidens hovedinnhold

Opphever fredningssonene ut jakta

Artikkelen er over 1 år gammel

På grunn av den ekstraordinære situasjonen etter påvist skrantesjuke på Hardangervidda, tar fjellstyrene nå grep for å øke fellingen i tiden som står igjen av jakta.

Fra før av har det blitt lovet godtgjørelse på 5000 kroner for jegere som feller dyr med påvist smitte. Nå åpnes det også opp for jakt i områder som så langt har vært fredet.

Det var torsdag i forrige uke ble det bekreftet skrantesyke på en reinbukk på Hardangervidda, hvor det tidligere ikke er påvist sykdom. Skrantesyke er en svært alvorlig og alltid dødelig sykdom hos hjortedyr. Mattilsynet har karakterisert situasjonen som alvorlig.

Det har aldri vært påvist smitte til mennesker, men jegere som får positive prøveresultater, blir kontaktet av Mattilsynet, slik at kjøtt og slakteavfall blir destruert.

De fire fjellstyrene Ullensvang, Røldal, Eidfjord og Øvre Numedal har nå gjort følgende vedtak som blir gjeldende fra og med 17. september 2020 og ut jakta:

1. Alle som har utskrive jaktkort frå fjellstyret i ein av dei fire Statsallmenningane nemnd over kan nytte desse fritt på heile arealet til dei fire Statsallmenningane.

2. Alle som har kort på ein av dei fire Statsallmenningane nemnd over får fullmakt av det aktuelle fjellstyret til å overføre kortet/korta sine til andre med kort frå det same fjellstyret. Dette kan gjerast uavhengig av tidlegare inngåtte jaktlagsavtaler.

3. Alle fredningssoner opphevast ut jakta 2020.

«Vedtaka er gjort med bakgrunn i den ekstraordinære situasjonen etter påvist CWD på Hardangervidda. Fjellstyra ynskjer med dette å bidra til auka felling i tida som står att av jakta», heter det i vedtaket fra fjellstyrene.

Med dette vedtaket åpner de fire fjellstyrene nesten 2000 kvadratkilometer for sammenhengende jakt. Arealet strekker seg fra E134 i sør til Hardangerjøkulen i Nord og Nore og Uvdal i øst.

Les også

Funnet har sendt sjokkbølger langt inn i direktoratet. Nå loves «dusør» til jegere som avdekker den fryktede sykdommen

Les også

Slik jobbar Mattilsynet vidare etter funnet av skrantesjuke på Hardangervidda

Les også

Skrantesjuke på Hardangervidda: – Dette er katastrofe

Kommentarer til denne saken