Gå til sidens hovedinnhold

– Hvis vi ikke får på plass en flomtunnel vil vi få en stor utfordring

Artikkelen er over 3 år gammel

Ordfører Roald Aga Haug (Ap) sier forholdene oppover Oddadalen vil være minst like ille som tidligere, dersom man ikke får en flomavledning.

– Jeg støtter synspunktene til de som bor i Oddadalen, og har stor sympati for innbyggernes bekymringer både sør for Sandvinvatnet og langs Opo, sier Aga Haug.

Kjent for de fleste

Han minner om at Odda kommunestyre gikk enstemmig inn for å lage en intensjonsavtale med SKL, der begge parter forplikter seg til å jobbe for en konsesjonsbehandling om en flomtunnel med kraftverk i Opo.

– Et enstemmig storting påla høsten 2015 regjeringen å se på mulighetene for konsesjonsbehandling, noe den anbefalte et år senere. Vi er nå midt inne i denne behandlingsperioden, forteller Aga Haug.

Han er derfor overrasket over at flere personer, gjennom leserinnlegg, later som om dette ikke er kjent. Noe han sier har blitt tatt opp på flere folkemøter.

– Vi må se på alle muligheter, inkludert flomtunnel med kraftverk, for å sikre oss mot en 200- og 1000-årsflom. Sikkerheten til innbyggernes liv, helse og hjem er det aller viktigste, uttaler ordføreren.

Ikke i NVE sitt mandat

Aga Haug opplyser at han har hatt god dialog med arbeidsgruppa for grunneierne i Oddadalen.

– En ting er sikkert, forholdene sør for Sandvinvatnet vil være like ille som tidligere, dersom vi ikke får en flomavledning, legger han til.

– Problemet for bøndene på Sandvin og oppover, er at det ikke er i NVE sitt mandat å ta på seg det store ansvaret med å sikre Oddadalen. Vi har krevd at NVE og Statens vegvesen kommer sammen og vurderer steinmasser i elva. Kommunen har også purret på at de skal fjerne disse massene, forteller Aga Haug.

Ikke midler

– Dersom det ikke blir kraftverk, er det penger til å bygge en ren flomtunnel?

– Nei, og det har vi uttrykt til Stortinget. Tilbakemeldingene sier at det ikke er midler til en slik tunnel, svarer han.

– Det er ennå ikke tatt en beslutning i saken. Nå må vi få alle fakta på bordet. Jeg skulle likt å se den som tar ansvar for at både Opo og innløpet til Vasstun er sikret mot en flom på 1000-1300 kubikk, inkludert et klimapåslag på 20-40 prosent. Hvis vi ikke får på plass en flomtunnel vil vi få en stor utfordring, kommenterer Aga Haug.

Kommentarer til denne saken