Gå til sidens hovedinnhold

Flere arbeidsledige i oktober

Artikkelen er over 4 år gammel

Det viser sesongjusterte tall fra Nav.

– Etter flere måneder med nedgang var det en liten økning i ledigheten i oktober, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

I tillegg til 77.822 helt ledige, deltok 19.327 arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak. Summen av helt ledige og arbeidssøkere som deltar på tiltak økte også med 300 personer i oktober.

Arbeidsledigheten var på 2,8 prosent ved utgangen av oktober, ned fra 2,9 prosent i oktober i fjor.

Økningen er størst i Møre og Romsdal og Hordaland, fulgt av Rogaland, Vestfold og Finnmark. Telemark og Nord-Trøndelag har hatt størst nedgang i ledigheten det siste året.

Spår ledighetsfall

Arbeidsledigheten er høyest i Rogaland med 4,4 prosent og i Aust-Agder med 3,4 prosent. Sogn og Fjordane og Oppland har den laveste arbeidsledigheten med 1,5 prosent og 1,8 prosent.

– Hovedbildet er at arbeidsmarkedet har stabilisert seg i 2016, blant annet fordi den økte ledigheten i oljebransjen har blitt motvirket av lavere ledighet innen bygg og anlegg. Vi venter at vi vil gå inn i en moderat oppgangskonjunktur neste år, og at ledigheten vil falle de neste to årene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Arbeidsledigheten har falt mest innen bygge- og anleggsarbeid det siste året, med en nedgang på 15 prosent. Innen ingeniør- og ikt-fag har arbeidsledigheten økt med 21 prosent i samme periode.

– Det tøffeste er over

– Flere prognoser tyder nå på at vi er i ferd med å legge de tøffeste tidene med ledighetsøkning bak oss, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Arbeidsledigheten stabiliserer seg. Det er positivt, men vi holder tempoet oppe for å få flere i jobb.

Et av grepene regjeringen har gjort for å hjelpe bedrifter som må omstille seg, er å øke Navs pengepott til bedriftsintern opplæring, sier statsråden.

– Vår satsing har bidratt til å trygge arbeidsplasser som sto i fare. Og det er fortsatt penger i kassa slik at flere bedrifter kan få hjelp til å gripe nye muligheter i nye markeder, sier Hauglie. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken