Dagen kunne ikke vært vakrere. Sol på toppen, vindstille og flagget som til topps. Etter ett års koronautsettelse kunne endelig folk samles på Fonnabu for å markere at hytten er blitt modernisert og bedre egnet for å huse større grupper. Kl 14 ankom ordfører i Kvinnherad, Hans Inge Myrvold, etter å ha gått den historiske vandreruten opp fra Sunndal. Han hadde behørig kledd seg for anledningen med ordførerkjedet hengende rundt halsen.

– Jeg tror ikke ordførerkjedet i Kvinnherad har blitt bært så høyt som vi sitter i dag. Det er veldig mektig å komme opp hit til toraderklang og alle de fine menneskene her og det flotte bygget, sa ordføreren da han ankom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et løft for Fonnabu

– Dette er en fantastisk dag! sa hyttetilsyn Anne Kari Enes til de fremmøte og forklarer: – Det nye tilbygget og oppgraderingen av Fonnabu har vi ønsket veldig sterkt lenge. Nå har vi fått en fantastisk god løsning og i nye Storstova kan vi sitte inne og se ut på den flotte naturen rundt. Det er blitt mye bedre enn vi hadde forestilt oss!

Det ble holdt flere taler under åpningen. Leder i Kvinnherad Turlag, Jarle Røstbø, takket alle som har bidratt til å få realisert nye Storstova. Tore Johan Smith, leder for hytteutvalget i Bergen og Hordaland Turlag, dro igjennom prosessen for å få prosjektet realisert og hyttetilsyn på Fonnabu, Anne Kari Enes, fortalte om den rike historien til Fonnabu og Turistvegen over Folgefonna fra 1890. Det var bønder på Bondhus og i Sunndal som den gang fikk bygget traséen tilrettelagt for engelske turister med hest og kjerre. Ellen Berg Instefjord fra Sparebanksttiftelsen SR-BANK, som har vært en av flere viktige økonomiske bidragsytere til prosjektet, ble også takket og holdt tale.

Så kom selve høydepunktet. Ordfører Myrvold trakk opp kniven fra sliren og mer høytidelige ord og med et blinkende ordførerkjede i den varme sommersolen skar han over det røde båndet og erklærte Storstova for åpnet!

– Her i Kvinnherad ønsker vi at turismen skal basere seg på naturopplevelser. Det at vi har fått en så stor utvidelse her på Fonnabu vil bety mye for mange. Her ligger alt tilrette for at man kan dra hit som par, alene, med vennelag eller storfamilie. Fonnabu er for alle, sa Myrvold.

Gaven fra Kvinnherad kommune

I ryggsekken hadde ordføreren med seg noen fine sitteunderlag og turkopper fra nasjonalparkstyret, og ikke minst en spesiell gave fra Kvinnherad kommune. Gaven var at alle medlemmer av DNT får gratis inngang på Folgefonnasenteret i hele 2021.

– Uansett hvor folk kommer fra i landet, så er de hjertelig velkommen til Rosendal Folgefonnsenter. Der kan man lære om breen, syklusene og reisen til vannet. Man lærer om hva Folgefonna, Norges tredje største isbre, betyr for Kvinnherad. Isbreen er viktig for oss, sa ordføreren.

– Tusen takk, det var en veldig flott gave. Jeg har selv besøkt Folgefonnsenteret og jeg fikk god kunnskap om Folgefonna. Det er verdt et besøk, sa Anne Kari Enes fra Kvinnherad Turlag.

Hedret de frivillige

Videre benyttet ordfører Myrvold anledningen til å takke de frivillige i Kvinnherad Turlag.

– Jeg er mektig imponert over de frivillige i Kvinnherad Turlag. Den iveren og engasjementet og at de står på og ofrer helger og fritid for å legge til rette for oss andre - det betyr alt. Jeg er evig takknemlig den innsatsen de legger ned.

– Tusen takk til alle som kom hit og som har vært med å realisere prosjektet. Vi som bruker hytten hele året er veldig glade i plassen og håper mange flere før øynene opp for Fonnabu. Man kan gå hit selv, eller bli med på en av våre fellesturer hit, sa Enes.

Et mektig skue

Etter taler, mat og sang setter ordføreren seg i hytteveggen og puster ut etter en annerledes dag som ordfører. Han skuer utover den mektige Folgefonna, de storslåtte fjellene og dype daler.

– Er det lov i si at....

Han tar en pause og ser utover Folgefonna.

– Jeg blir litt målløs... Å få Folgefonna så tett på som du gjør her, det er en veldig mektig opplevelse. Man får en større forståesle for naturen som man er en del av her i Kvinnherad.

Myrvold har selv lyst å ta familien med seg til Fonnabu.

– Neste sommer har jeg lyst å få til en tur hit. Det gleder jeg meg veldig til!

Anne Kari Enes håper mange tar turen opp fremover for å oppleve Fonnabu.

– Bli her gjerne et par netter her - på kanten av Folgefonna og med utsikt over Melderskin, Hardangerfjorden, Bondhusdalen og Nordfonna. Det er så hvitt, vilt og vakkert!