Odding ble bedt om å droppe nynorsk

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Høgskolen i Oslo mente det ble for mye arbeid å oversette oppgaveteksten til nynorsk.

DEL

Oddingen Øystein Fjæra (21) var slått stort opp i media torsdag. Han skulle ta eksamen, og hadde i tråd med den norske målloven bedt om å få eksamen på nynorsk. Det var derimot ikke ønskelig fra skolen sin side.

Fjæra studerer ved Høgskolen i Oslo (HiO). Torsdag skulle han besvare en av vårens eksamensoppgaver. Da han tidligere i vår meldte seg opp til eksamen, bad han om å få oppgaven på nynorsk, slik han har rett til i følge norsk mållov.

Fikk e-post

HiO satte ikke pris på Fjæras ønske om å få eksamensoppgaven på sin målform, og 31. mars fikk han følgende e-post av skolen:

«Ifølge studieadministrasjonen er du registrert for å ta eksamen på nynorsk. Det er imidlertid mye ekstra arbeid for [NN] og meg å oversette eksamensoppgaven til nynorsk, spesielt når det bare gjelder 4 studenter av 409. Vi håper derfor at vi kan gi eksamen på bokmål til deg, men at du svarer på nynorsk. Vennligst bekreft umiddelbart at dette er OK.»

Reagerte

Fjæra reagerte på henveldelsen.

- Jeg er skuffet. Det er synd at nynorskbrukere ved Norges største høyskole må unnskylde seg. Det er ikke sånn det skal være når man har likestilte målformer, sier han. Dette er språkrådet enig i.

- HiO legger opp til å bryte forskriften i målloven som sier at alle studenter har rett til å få eksamen på den målformen man ønsker. Det er sjelden Språkrådet ser så klar dokumentasjon på at en utdanningsinstitusjon tar lett på studentenes rettigheter, sier fagkoordinator Sigfrid Tvitekkja i Språkrådet, som er klageorgan for språksaker.

Tilbakemeldinger

Fjæra har fått flere tilbakemeldinger fra folk som har lest saken.

- Jeg har fått tilbakemeldinger fra lærere, medelever og andre. Foreløpig har det bare vært positivt, understreker han.

- Hvordan var det å være i rampelyset i en sak mot sin egen skole?

- Det var uvant å se bilde av seg selv i avisene. Jeg har bare vært i radio før, og der har de ingen bilder, sier han med et smil. Fjæra synes det var på sin plass å reagere på en slik henvendelse.

- HiO trenger også å få en smekk på fingrene når de gjør noe galt, avslutter han.

Artikkeltags