Sist torsdag var han i Odda for å utnevne ordfører Roald Aga Haug (Ap) til ambassadør for rekruttering av flere fosterhjem.

Les også: Fleire vil samarbeida med Kjærlighetsbarna

Utnevnelsen fant sted på ordførerens kontor i rådhuset. Røyrvik kan opplyse at det er over 1000 fosterhjem i Hordaland i dag.

– Stadig flere barn trenger fosterhjem, så behovet for nye fosterforeldre øker. Roald Aga Haug kan gjennom sin posisjon spille sakens viktighet inn for komiteer, samt lag og organisasjoner. Her er det mye å hente, understreker Røyrvik.

Stabil og trygg omsorg

Terje Solvi, nestleder for barneverntjenesten i Odda kommune, sier det er lettere å finne fosterhjem jo yngre barna er.

– Vi møter større utfordringer etter at barna er kommet i skolepliktig alder, uttaler han.

Røyrvik sier barnevernet først prøver å finne fosterforeldre blant slekt og venner, dersom barnet trenger en ny omsorgssituasjon.

– Jo mindre bruddet er, desto større sjanse er det for at barnet vokser og trives, kommenterer rådgiveren fra Haugesund.

Opplæring

– Mellom 25 og 30 prosent av fosterbarna bor hos noen de har en nær relasjon til. Vi jobber for å bedre denne statistikken, fortsetter Røyrvik.

Barn som trenger fosterforeldre befinner seg i en omsorgssituasjon som ikke er god nok.

– Det kan være som følge av rus, psykiske vansker, vold og andre samspillsproblemer, forklarer Solvi.

Både Røyrvik og Solvi understreker at man ikke trenger noen formell utdanning for å bli fosterforelder. Opplæring og oppfølging/veiledning blir gitt undervegs.

– Det handler om å bruke sine erfaringer. Vi søker etter familier som forstår at barnet har hatt det vanskelig. Man må kunne gi stabil og trygg omsorg, samt være flink til å lytte. Det handler om bearbeiding, sier de.

Ordføreren oppfordrer

Ordfører Aga Haug sier han vil gjøre det han kan for å bidra til flere fosterhjem i distriktet.

– En av kommunene sine spesialoppgaver er å yte omsorg for folk som har havnet i en ufrivillig situasjon, spesielt når det kommer til barn. Jeg oppfordrer alle som dette passer for til å ta kontakt. Dette er en veldig viktig sak, sier han.

14. september er det informasjonsmøte for hele Hardanger i barneverntjenesten sine lokaler på Torget 2-4.

– Denne kvelden håper vi å kunne rekruttere flere fosterforeldre i distriktet, sier Røyrvik fra Fosterhjemtjenesten.