Hydranten har stått der i hele Odda sin historie som egen kommune

Brannhydranten har stått der den står i 111 år.

Brannhydranten har stått der den står i 111 år. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi legger ikke merke til den, den er grønn, står helt i ro. Og har stått den står siden 1908. I år har den stått der den står i 111 år.

DEL

SkråblikkOg der skal den stå i minst 100 år til . Ellers kanskje lenger. Hydranten har stått der i hele Odda sin historie som egen kommune og var en av de tingene visstnok keiser Wilhelm II var med og finansierte. I likhet med folk flest vil ikke han at Odda skulle ødelegges i brann.

Denne brannhydranten er den ene av to som er igjen. Denne står like nedenfor «Safa», eller «Fru Ulldis» som ny forretning vil hete fra slutten av februar, Det har vært en rekke virksomheter i den store bygningen som er nærmest nabo til hydranten Bygningen tilhørte baker Brekke som hadde både bakeri og brødutsagt i mesteparten av tida. Senere har «Manflower» solgt klær, Alfred Rosseland drev både bakeri og konditori. Og Safa overlater forretningen til «Fru Ulldis», en forretning som vil ha et større utvalg.

I 1908 fikk Odda bygningskommune et vannledningsnett, vann ble installert i husene etterhvert , vannpostene (det står en på Bakka) ble overflødige. Og særlig fra 1912 ble gjort mye for blant annet å få lagt vann inn.

Den andre hydranten er plassert ved i kysset Domus – Murboligen. Noen kan sikkert fortelle hvor de andre hydrantene sto. Som guttunge blei hydrantene brukt som bukker. Etterhvert har de tunge hydrantene blitt skiftet ut, vannkoblinger til brannslanger ble lagt under kummer i bakken. I sin tid, ikke altfor lenge siden, lå hydrantene tynt an. De skulle fjernes, det var ingen som hadde bruk for dem lenger. De sto i vegen for brøytebiler. Men bygningsjef Olav Bjørke så verdien av hydrantene. De var av en klar byhistorisk og kulturell verdi. Så derfor står den grønne hydranten og tar livet med ro. Ser nedover gågata, oppover gågata og vestover langs Bakkegata. Full kontroll.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags