- Odda sjukehus har en framtid, var Dag Ole Teigens klare melding da han besøkte lokalsjukehuset i Indre Hardanger før helgen.

Teigen er medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité. Uttalelsen virker likevel ikke beroligende på medlem i Folkebevegelsen for lokalsjukehus, Nils Johan Ystanes.

- Løfter fra politikere hjelper lite, så lenge de ikke sier hva de vil fylle lokalsjukehusene med, sier Ystanes.

Etterlyser svar

Han har ved flere anledninger stilt spørsmålet: - Hva vil dere fylle lokalsjukehusene med, hva skjer med akuttfunksjoner og fødeavdelinger?

Innhold og økonomi blir viktige tema fram mot valgkampen i 2009, tror Ystanes. Det står også på agendaen når medlemmene i folkebevegelsen møtes i helgen. - Folk fra Finnmark i nord til Narvik i sør stiller på samlingen. Vi skal blant annet diskutere hvordan vi kan påvirke regjeringen til å si noe om innhold, sier Ystanes.

I tillegg skal de ta opp om foretaksmodellen er den beste for Helse-Norge. Ystanes tror Norge ville fått mer ut av helsemillionene, hvis ansvaret ble lagt til framtidens regioner (dagens fylker). - Administrasjon er et pengesluk i foretaksmodellen. Her tror jeg vi har mye å spare.