Skal kåre 13 nye hardangermestere under ny spillfestival i Odda

ILDSJELER: Det er en livlig gjeng som har gått sammen om å arrangere Hardanger spillfestival. Festivalen vil prege Odda på mange måter og det vil bli konkurranser og arrangementer i mange restauranter og kulturhus. På bildet står representanter fra både spillmiljøer og vertskap for arrangementene.

ILDSJELER: Det er en livlig gjeng som har gått sammen om å arrangere Hardanger spillfestival. Festivalen vil prege Odda på mange måter og det vil bli konkurranser og arrangementer i mange restauranter og kulturhus. På bildet står representanter fra både spillmiljøer og vertskap for arrangementene.

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere spillmiljøer i Hardanger har gått sammen om å arrangere en årlig festival i Odda. I mars ser den første utgaven av Hardanger spillfestival dagens lys.

DEL

Det diskuteres heftig rundt bordet inne på et møterom på Odda barneskole. Ideer kastes frem og tilbake, oppgaver blir fordelt og beslutninger tatt.

Det er mye som skal klaffe når 13 ulike spillmiljøer og rundt 20 ildsjeler skal sette sitt preg på Odda og Hardanger om under to måneder. Målet er at Hardanger spillfestival skal bli en årlig begivenhet hver vår som skal involvere bredt.

13 ulike spillmesterskap

– Bakgrunnen for dette var først og fremst at vi så, spesielt i vinter- og vårhalvåret, at det er få arrangementer i Odda og Hardanger. Hovedtanken vår er at vi ønsker at det skal skje mer, sier spillgeneral og organisator, Joakim Sørå.

Fredag 17. mars starter todagersfestivalen som blant annet skal kåre hardangermestere i bridge, sjakk, poker, dart, FIFA, Pokemon Go og Shuffleboard. Totalt 13 nye mestere skal kåres.

Sparebanken Vest har gått inn som hovedsponsor og sammen kulturmidler fra Odda kommune og støtte fra Odda By er finansieringen også på plass. Festivalen, med unntak av åpningsshowet i Litteraturhuset, er gratis.

– Vi har vært så heldige å få Sparebanken Vest som hovedsponsor for festivalen og det er kjekt å ha en lokal støttespiller som sikrer dette økonomisk. De tre til sammen gjør at vi har et godt fotfeste økonomisk, sier Sørå og røper at de har latt seg inspirere av Bergen spillfestival.

– Hvordan vil festivalen merkes i Odda?

– Det vil merkes ved at de ulike arrangementene er på ulike serveringssteder i Odda. Både på Vertshuset, Hardanger Hotel i to etasjer, Bokkotunet i kjelleren, Sentralbadet Litteraturhus, Glacier restaurant og i kinosalen. Det vil være liv rundt omkring i Odda sentrum og det som skjer er at det blir avholdt konkurranser der det skal kåres hardangermestere i for eksempel bridge, sjakk og poker, sier Sørå.

POKER: Under Hardanger spillfestival i mars skal den første hardangermesteren i poker kåres. Odda Poker har allerede et godt etablert miljø i Odda. Arkiv: Ernst Olsen

POKER: Under Hardanger spillfestival i mars skal den første hardangermesteren i poker kåres. Odda Poker har allerede et godt etablert miljø i Odda. Arkiv: Ernst Olsen

Årlig arrangement

Festivalen har en bred målgruppe og skal tilrettelegge for folk i alle aldre.

– Selv om det kåres mestere i konkurranser så er det ikke det som er hovedintensjonen vår. Vi skal spille, kose oss, ha det kjekt og engasjere folk, sier Sørå og legger til:

– I tillegg så blir det et eget barnearrangement på lørdagen på Meieriet aktivitetshus. Der blir det lek med noen spill, store legoklosser og slike ting.

– Hvordan kan dere være så sikre på at dere får til et fast årlig arrangement?

– Nøkkelen er at vi har bestemt oss for at vi skal engasjere de etablerte spillmiljøene slik at Bridgeklubben arrangerer bridgemesterskap og Odda Poker arrangerer pokermesterskap. I tillegg har vi en del nye, som ikke er en del av det etablerte spillmiljøet, for eksempel blir det Hardangermesterskap i Fantasi. Dette gjør at vi har mange som er med og da er det lettere å få til et større arrangement, sier han.

Oppbygning i butikkene

Det eneste som koster penger for besøkende er åpningsshowet i Litteraturhuset på fredagen hvor det legges opp til et show med presentasjoner, musikkinnslag, overraskelser og trekning av premier.

– Hva skal man gjøre om man ønsker å bli med på festivalen?

– Alle arrangementene er gratis. Påmeldingen er åpnet og dette skjer på hardangerspillfestival.no. Det er førstemann til mølla ettersom det er plassbegrensing. Vi har også et samarbeid med Odda By slik at det vil dukke opp litt småartige ting i noen av butikkene i Odda som en del av oppbygningen. Festivalen vil merkes godt i Odda, avslutter Sørå.

Slik ser logoen til Hardanger spillfestival ut. Augon Johnsen har stått for designet.

Slik ser logoen til Hardanger spillfestival ut. Augon Johnsen har stått for designet. Foto:

Fikk designet logo

Med på laget har arrangørene også fått Augon Johnsen som har designet logoen som består av en forenklet utgave av åttekantrosen til Hardanger, men med et klart spillpreg.

– Mange spill består av felt, som sjakk og ludo. Det er typisk for slike spill. Helt fra gammelt av, da man broderte, brukte man også rutenett og dataspill består jo også til syvende og sist av pixler. Det er de samme rutene som ligger i bunn. Som grafiker har jeg alltid vært opptatt av å finne bunnerven i det grafiske designet, sier Johnsen som synes ideen om en spillfestival er veldig artig.

Artikkeltags