18. til 20. juni besøker Kong Harald Hardanger.

Fylkesbesøket starter i Jondal på formiddagen tirsdag 18. juni. Odda kommune får besøk på ettermiddagen.

Det endelige programmet er ikke satt ennå, men ordførerene i både Jondal og Odda har opplyst i en pressemelding at kongefamilien får møte hardinger og oddinger i alle aldre under besøket.

Les også: Kongeparet til Odda

Dermed kan Kong Harald huke av ytterligere to offisielle kommunebesøk i Norge. Han har nemlig som mål å besøke alle i sin tid som regent.

Kommunekongen

At kongen samler på offisielle kommunebesøk, var det VG som kunne fortelle i 2017. Siden han ble kronprins i 1957 har han besøkt over 350 kommuner.

– Dette er et veldig langt land med mange forskjellige kulturer. Det er stor forskjell mellom landsdelene, sa han til avisen da.

Kong Harald la til:

– Både dronningen og jeg synes det er hyggelig å møte folk hvor de bor, fortsatte han til VG.

Det som gjorde mest inntrykk på ham er at han ble møtt av barn, unge og eldre som hadde forberedt seg godt for å vise kongen litt av sin hverdag, skrev avisen da.

– Det er jo det å se hva de får til, som er det viktigste. Her er vi jo på en skole, og får se hvordan de gjør det her på en skole med mange forskjellige nasjonaliteter, sa kong Harald.

Turen den gang gikk til Rælingen i Akershus. Han kunne ikke svare på hvor lang tid det ville ta før alle landets kommuner har hatt offisielt kongebesøk.

VG skrev også at dersom kongen hadde talt med private besøk, ville listen over gjenstående kommuner vært mye kortere.

Kan snart krysse av Østfold

Kongen kan krysse av for å ha besøkt alle kommunene i Akershus, Finnmark, Hedmark, Oppland, Oslo og Vestfold. Snart blir også Østfold komplett.  I slutten av april besøker nemlig Kong Harald kommunene Skiptvet og Marker i Østfold.

Det er assisterende kommunikasjonssjef på Slottet, Sven Gjeruldsen, som holder orden på hvor mange kommuner som gjenstår på kongens listen. Siden 2017 har han besøkt ytterligere ni kommuner.

– Før besøket til Marker og Skiptvet så gjenstår det 52 kommuner. Når Kongen har besøkt disse to kommune så gjenstår det bare to kommuner i Østfold, forteller han.

–I hvilken grad har kommunesammenslåingen påvirket Kongens mål om å besøke alle kommuner i Norge?

– Kongen har tidligere uttalt at han ønsker å besøke flest mulig av landets kommuner, nøyer Gjeruldsen seg med å si.

Dermed gjenstår «bare» 12 fylker.