Ja til skolen i Tyssedal

Diskusjon: Debatten under mandagens medlemsmøte i Odda herreds Arbeiderparti ble stort sett holdt i en saklig tone. – Jeg tror vi skal klare å gå fra møtet som gode partivenner, sa ordfører Roald Aga Haug (nummer to fra venstre) før votering.

Diskusjon: Debatten under mandagens medlemsmøte i Odda herreds Arbeiderparti ble stort sett holdt i en saklig tone. – Jeg tror vi skal klare å gå fra møtet som gode partivenner, sa ordfører Roald Aga Haug (nummer to fra venstre) før votering. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Medlemmene i Odda herreds Arbeiderparti gikk mandag inn for å bevare Tyssedal barneskole. Igjen.

DEL

Agendaen for mandagens møte var budsjettet for 2017.

Det var på forhånd knyttet størst spenning til om medlemmene igjen ville be sin kommunestyregruppe om å opprettholde skolen i Tyssedal.

Partileder John Helge Rasmussen ønsket de frammøtte velkommen til Bokkotunet, og forklarte at de i tillegg til innstillingen fra formannskapet også ville bli presentert for et alternativt budsjettforslag.

Les også: – Et krevende budsjett

Anbefalte formannskapets innstilling

Ordfører Roald Aga Haug presenterte forslagene på vegne av kommunestyregruppa. Han opplyste at flertallet i gruppa hadde kvelden i forvegen gått inn for det første alternativet, som er identisk med formannskapets innstilling.

Les også: Ingen inndekning for Tyssedal barneskole

– Forskjellen på de to er at det andre alternativet, eller mindretallsinnstillingen, har inndekning for Tyssedal barneskole, sa Aga Haug.

Han fortalte at begge budsjettene er saldert og godkjent av administrasjonen.

– Det alternative forslaget er likevel utfordrende med tanke på økonomiplan, da vi vil gå i minus med nesten 2,5 millioner kroner allerede fra 2018, advarte ordføreren og anbefalte medlemmene å gå for det mest ansvarlige - formannskapets innstilling.

En opprettholdelse av skolen skal finansieres ved å redusere 5 årsverk i administrasjon/ledelse (2 000 000 kroner), redusere konsulentbruk (500 000), stoppe evaluering skole/barnehage (150 000), ta ned ett årsverk ved Tyssedal barneskole (350 000) og redusere vikarbruken/effektivisering (500 000).

– Handler om respekt

Solfrid Horne-Moe sa hun hadde håp om at medlemmene skulle slippe å gjenta seg selv bare fem måneder etter at kommunestyret fredet Tyssedal barneskole.

– Jeg husker at flaggene gikk til topps i Tyssedal, nå skulle det feires fram til 2020, uttalte hun under den påfølgende debatten.

Les også: – Gjør ikke jobben sin

Astrid N. Alfredsen viste til stakkaren som hadde bosatt seg i Tyssedal med sin familie etter vedtaket i juni.

– Dette handler om respekt for innbyggerne i Tyssedal, kommenterte hun.

Gard Folkvord sa han var rystet over sitt eget parti, som han mener snur ryggen til Tyssedal og det som alltid har vært Ap sine mest trofaste velgere. Han fikk støtte fra Jarle Vangen, som sa det var helt unødvendig å ta spørsmålet om Tyssedal barneskole opp på nytt.

– Budsjettalternativet med å ta inn skolen er minst like ansvarlig, da det er uansvarlig å ikke gjøre det, uttalte Vangen og høstet applaus.

Skjermet skolen

– Jeg og partiets formannskapsmedlemmer har vært med å utforme begge budsjettene. Det er mange som ikke har saldert en tøddel, sa Aga Haug og la til at barna i Tyssedal vil få en god skole i Odda.

Hans synspunkter ble støttet av de andre i formannskapsgruppa.

– Det verste vi kan gjøre er å miste kontrollen over økonomien. Partiet er ikke tjent med å vedta et budsjett vi ikke har kontroll på, sa Trygve Bolstad.

Det alternative forslaget, som skjermer skolen, fikk dobbelt så mange medlemsstemmer som formannskapets innstilling.

– Nå skal vi diskutere medlemsmøte sitt vedtak med våre tre samarbeidspartier, fortalte Aga Haug etter møtet.

Artikkeltags