Gå til sidens hovedinnhold

Odda kan få verdens største isklatrehall

■ Tror på store ringvirkninger

Artikkelen er over 6 år gammel

Elisabeth W. Hauge er ansatt som prosjektleder for det som etter planen skal bli verdens største isklatrehall i Cyanamidsiloen på Smelteverkstomta.

Prosjektet er i regi av SNU og Trolltunga Active/Jostein Soldal, som har startet aksjeselskapet Trolltunga Climbing Adventure. De tar med isklatrehallen sikte på å skape et helårlig reisemål for besøkende fra hele verden.

Vil holde lenger på turistene

– Turistene har vi her allerede, men vi må ha et mål om å få dem til å bli lenger i Odda, og at sentrum blir brukt mer. Dette vil også være en innendørs aktivitet på dager hvor det er for dårlig vær til å for eksempel stå på ski, eller gå på Trolltunga, sier Soldal.

Han forteller videre at de har fått utarbeidet en forstudie som viser at det er et godt økonomisk grunnlag for hallen, og at dette er et tilbud turistene ønsker. Han ser for seg at isklatrehallen kan stå ferdig mot slutten av 2017.

Prosjektleder

Elisabeth W. Hauge er ansatt som prosjektleder, med midler fra Vekst - og strategifondet i Odda kommune. Hun forteller at det innendørs høydepunktet vil bli en 27 meter høy og opplyst klatrevegg av is, og mener at det kommer til å bli et spektakulært syn inne i hallene.

Prosjektlederen forteller videre at hele siloen vil bli tatt i bruk, og at det også vil bli klatrevegger som ikke er islagte. Hun ser nå frem til å gå løs på arbeidet med å klargjøre hva som er de beste løsningene.

Liv og røre

– Utvendig mot gågata vil det bli et klatreanlegg for barn og unge, noe som vil skape liv og røre i bybildet, nært knyttet til gågata og det generelle sentrumsbildet, sier hun.

Odda er som kjent allerede mye besøkt av aktive turister som følge av attraksjoner som Buerbreen, Folgefonna og Trolltunga, og Hauge ønsker også å knytte seg opp mot aktører i nærliggende kommuner for å skape en større totalpakke i distriktet.

– Vi har allerede Hardangerfjorden, Trolltunga og to nasjonalparker. Dette blir enda en attraksjon som setter Odda på kartet, sier hun.

22. juni skal Hauge på studietur til Kinlochleven i Skottland, som har gjennomført et lignende prosjekt. De kan vise til gode besøkstall, og det tror Hauge på også i Odda.

– Forstudien anslår rundt 16 000 besøkende i hallen hvert år, med en kapasitet på 25 000 besøkende, sier hun.

Ringvirkninger

Hauge tror dette prosjektet også vil skape store ringvirkninger og mye annen aktivitet på Smelteverkstomta og i Odda sentrum.

Hun forteller at Riksantikvaren har tildelt midler øremerket oppussing av bygget, og sier at arbeidet her vil komme raskt i gang.

– Målet er at Cyanamidsiloen skal stå ferdig oppusset innvendig og utvendig i løpet av 2016, sier hun.

Prosjektlederen tror dette er et riktig tidspunkt å satse i kommunen.

– Odda er siget, og det må vi utnytte. Et helårlig reisemål er idealet for alle reiselivsdestinasjoner, slår hun fast.

Hauge vil nå jobbe videre mot andre investorer til prosjektet som har en total kostnadsramme på 33 millioner kroner eks. mva.

Ordføreren positiv

Ordfører John Opdal er positivt innstilt til planene om isklatrehall på Smelteverkstomta.

– Jeg tenker at det vil være svært positivt å få aktivitet i de fredede bygningene, og dette er et prosjekt og en aktivitet som vil passe godt inn i bygget, og i Odda generelt, sier Opdal.

Han sier at det å få inn helårlig reiselivsaktivitet vil være med på å bidra til flere helårs arbeidsplasser, og skape et stort løft for reiseliv og næringsliv i kommunen.

I tillegg mener han at selve oppussingen av bygget i seg selv vil være positivt for helhetsbildet av sentrum.

– Jeg krysser fingrene og håper og tror at dette vil komme på plass, sier han.

Gjennom Vekst - og strategifondet har Odda kommune gått inn med 437.500 kroner til prosjektet.

Kommentarer til denne saken