Det er vel dessverre slik det har blitt, en kamp om økonomiske ressurser og prioriteringer, som ikke kan karakteriseres som annet enn et slag under beltestedet for noen.

Politikerne har ved flere anledninger uttrykt seg positivt ved å satse på Lindehuset som et regionalt kulturhus, så nå bør politikerne følge opp.

Det må være å få et slag i ansiktet både for styreleder Rolf Nesheim og museet og ikke minst dugnadsgjengen som i mange år har vært pådriverne for både Litteraturhuset, Iris og arrangementene i Lindehuset med en enorm innsats. Men nå vil utvalget for kultur og oppvekst vrake videre arbeid for Lindehuset som kulturarena. Dette området på Smelteverket er nå blitt et kultursenter, midt i sentrum og må videreføres.

Er Odda kino eller rådhuset et kulturhus? I en annonse for Helene Bøksle står det at konserten skal være i Odda Kino og kulturhus. Enten er dette en arbeidsulykke, eller er det å snakke ned Lindehuset som kulturhus? Hvem vet. Kunne f.eks. Bikubesong og andre større arrangementer blitt arrangert i kinolokalet?

Det kan ikke være mange prosjekter som kan karakteriseres bedre som bærekraftig ved gjenbruk enn Lindehuset. Når en så vet at kommunen fikk vel 6 mill. på sølvfat fra fylkeskommunen til prosjektet, da må det gå an å lure på hva enkelte politikere tenker. Ikke glem at bygningen er vernet og er i ferd med å bli utvendig renovert. Hvis noen tror at det kan søkes om denne økonomiske størrelsen ved en senere anledning, har naiviteten tatt overhånd. Både stat, fylker og mange kommuner sliter økonomisk og det sannsynlige er at det bare blir verre. Det kommer til å bli stor konkurranse om midler til både det ene og det andre, dette sier de «lærde».

Lindehuset har ved flere anledninger vist at det er en arena som, med kreative løsninger, kan anvendes som kulturhus ved større arrangementer. Det Norske Teatret var fulle av lovord over lokalene etter teaterforestillingen Bikubesong. Ullensvang kommune er sulteforet med f.eks. teater, større konserter og andre arrangementer som krever stor plass. Så bare for å nevne noe: Hvorfor reiser vi til Oslo, Bergen og Haugesund for større kulturelle arrangementer? Dette vet sikkert de som arrangerer noen av disse turene med fulle busser mere om. Har det med at vi savner større kulturtilbud?

Ellers skal vi sette pris på at vi har Gunn Gravdal Elton som kan bøte på noe av lengselen etter diverse tilbud og som gjør en formidabel innsats.

Folkebadet

Badet er nå rundt 60 år gammelt, men i god stand. Jeg har ikke registret at vi ikke har vært fornøyd med badet før nå, uvisst av hvilken grunn. Er det kapasitetsproblemer eller andre grunner til at dette kommet på banen? Er det mulig med en oppgradering eller omorganisering av tider for bading for småbarn og foreldre? Kan det hjelpe med f.eks. søndags- og ferieåpning.

Er det slik at folk ikke bosetter seg i Odda på grunn av dårlige badeforhold eller kan det tenkes at det er mangel på boliger? Flytter folk fra Ullensvang kommune på grunn av dårlige badeforhold? Eller kan det tenkes at det er mangel på kulturtilbud? Hvem vet.

Hvor mange flere tilsette vil det bli i Folkebadet?

Til syvende og sist vil det hele dreie seg om økonomi hva gjelder Lindehuset og badet.

Det går jo an å håpe på: Takk begge deler.