(Bergensavisen)

Søndag kveld ble Veitrafikksentralen varslet om tre mørkkledde syklister som var på vei gjennom Folgefonntunnelen.

Tunnelen er 11.137 meter lang og går gjennom fjellet under Folgefonna. Den forbinder Eitrheim i Odda kommune med Mauranger i Kvinnherad kommune.

En politipatrulje rykket ut og fikk stoppet de tre utenlandske turistene.

– Turistene ble funnet i tunnelen, mørklagte, uten refleks og uten lys, sier operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt.

De tre blir anmeldt for å ha brutt skiltbestemmelsene på stedet.

Tilbakevendende problem

Hos Veitrafikksentralen på Vestlandet er de godt kjent med slike hendelser.

Etter at politiet stoppet sykkelturistene i Folgefonntunnelen, ble noen andre syklister observert i Stavenestunnelen på E16 i retning Trengereid.

– Syklister skal ikke inn i tunnelene. Det er helt klart ikke bra, men det skjer likevel, spesielt på sommerstid, sier trafikkoperatør Morten Hansen.

– Hvordan skal syklister planlegge rutene sine for å unngå dette?

– De kan henvende seg til Statens vegvesen eller få informasjon hos turistinformasjonen. Der kan de få anbefalte ruter og få vite hva som er lov, og ikke lov, forteller Hansen.

Kan bli skadet

På Vestlandet er det mildt sagt mange tunneler. Hvis det står skilt om at sykling ikke er tillatt, så innebærer det oftes en omvei for syklistene.

– Det er et problem på sommerstid. Å sykle i for eksempel Folgefonn-, Gudvanga- eller Lærdalstunnelen er ikke bra. Det er farlig, spesielt for syklistene, opplyser Kronen i politiet.

Det er flere gode grunner til ikke å sykle i lange tunneler, men politiet er primært bekymret for personskadene som kan oppstå.

– For eksempel kan en unnamanøver gå galt. Hvis et vogntog kommer i 80 kilometer i timen og passerer en syklist, så kan syklisten bli blåst over ende, sier han.

Kronen påpeker også at forbikjøringer kan ende med frontkollisjon, hvis går galt i høy hastighet.

Politiet rakk ikke å stanse syklistene som ble observert på E16, fordi personene hadde kommet seg langt unna før det ble aktuelt å rykke ut.