Her er avtalen for den nye Vestlandsregionen

Fylkesordførerene som forhandler: Anne Gine Hestetun (Ap, Hordaland), Jenny Følling (Sp, Sogn og Fjordane) og Solveig Ege Tengesdal (KrF, Rogaland).

Fylkesordførerene som forhandler: Anne Gine Hestetun (Ap, Hordaland), Jenny Følling (Sp, Sogn og Fjordane) og Solveig Ege Tengesdal (KrF, Rogaland).

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Sogn og Fjordane og Rogaland har hatt harde krav med seg inn i forhandlingene, men Bergen blir hovedsete.

DEL

(Haugesunds Avis) Navnet på det nye fylket er Vestlandet fylkeskommune, og målet er at den skal være et faktum fra år 2020.

– Det har vært en lang natt, men partene ble enige om mye, sa Sogn og Fjordanes fylkesrådmann Tore Eriksen til NRK Sogn og Fjordane.

Fylkessenteret skal ifølge utkastet til ny avtale ligge i Bergen, her vil også den politiske ledelsen sitte og rådmannen.

Men resten av de fylkeskommunale funksjonene skal spres langs kysten: Det administrative ansvaret for næring, opplæring, idrett og kollektivtransport skal ligge i Stavanger, mens Sogn og Fjordane får ansvar for veiene og kulturen.

Ifølge Firda, lokalavisen i Førde, har spesielt rogalendingene hatt harde krav med seg i forhandlingene.

Her er den foreløpige oppgavefordelingen, ifølge avisen:
 

Rogaland:

  • Opplæring

  • Næring

  • Samferdsel (kollektivtransport)

  • Kultur og idrett (idrett)

Sogn og Fjordane:

  • Samferdsel (veg)

  • Kultur og idrett (kultur)

Hordaland:

  • Ansvar for regional planlegging

  • Økonomisk planlegging

  • Klima/miljø

  • Folkehelse

Fikk Rogaland det som de ville så hadde Sogn og Fjordane endt opp med ansvaret for sine videregående skoler, og de offentlige tannlegene i sitt område.

Rogaland ønsket seg opplæring, samferdsel, kultur og idrett, næring og tannhelse for den resterende regionen.

De har altså fått gjennom mye. Forhandlingene foregår i Førde. Kravene fra de respektive fylkene ble fremmet i går, onsdag.

Men hovedsetet til det nye fylkestinget blir altså å finne i midten av regionen, nærmere bestemt i Bergen.

Hordaland vil nå beholde mye av de administrative oppgavene internt i fylket, som økonomisk styring, HR, IKT, bygg og eiendom og kommunikasjon.

– Alle tre fylker har strukket seg langt, sier Anne Gine Hestetun.

De tre fylkeskommunene har 1185 byråkrater og 8751 ansatte totalt.

Fra før har Hestetun varslet at Sogn og Fjordane bør få viljen sin i saken om det er Rv52 over Hemsedal eller Rv 7 over Hardangervidda som skal prioriteres som «nummer to»-stamveien mellom øst og vest.
 

– Rekkefølgen er gal

Administrerende direktør i Haugesundregionens Næringsforening, Egil Severeide, mener prosjektet er spennende. Men:

– Rekkefølgen er gal. Først når landet er delt inn i storregioner, burde debatten om kommunereformen kommet. Da ville forankringen vært sterkere, og kommunene ville visst bedre hva de gikk til. Nå har vi begynt i feil ende. Når det er sagt kan en regionreform ha mye for seg. Den har et demokratisk preg over seg: Regionene kan få overført statlige institusjoner og ansvarsområder, og mer makt kan bli tilført distriktene, sier han.


Severeide mener samarbeidet i vestlandsaken stadig blir bedre, og nevner blant annet sammenslåingen mellom høyskolene. Derfor synes han dette er en naturlig fortsettelse.

– Men det vil nok også bli en maktkamp internt i regionene. Jeg ser at Sp's Geir Pollestad er redd for at Rogaland vil bli taperen i kampen mot Bergen og Sogn og Fjordane. Han er vel mer redd for Stavanger enn for Haugalandet; vi ligger strategisk plassert midt mellom de store byene i en ny storregion og har alle muligheter for å bli en viktig aktør. Ikke minst i lys av de store infrastrukturprosjektene Rogfast og Hordfast, sier han.

Vestlandsregionen

Dersom den nye regionen blir noe av når det kommer til stykket, blir Bergen hovedstad.

Da snakker vi om en region med 1,1 millioner innbyggere. 517 000 hordalendinger, 110 000 fjordinger og sogninger, og 470 000 rogalendinger.

Navnet skal bli Vestlandet fylkeskommune. I dag er Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland tre valgkretser. Dette blir til en valgkrets.

Artikkeltags