(Nettavisen)

Sosiale sammenkomster er en fellesnevner i flere av de siste lokale smitteutbruddene i Norge, fastslår FHI. Den samme trenden rapporteres fra andre land, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til Nettavisen.

- Det er høyest risiko for smitte med korona når vi møtes tett over lengre tid, og særlig om sosiale sammenkomster og fester foregår innendørs. Roping og synging bidrar også til økt risiko for smitte, uttalte Vold i et e-postsvar til Nettavisen sist onsdag.

Onsdag denne uken kommer FHI med en ny ukerapport om koronasituasjonen.

Les også: Tusenvis av engelskmenn strømmet til nattklubber etter gjenåpningen

Fire fylker opplevde økning

Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Vestlandet fylker opplevde en økning i antall smittetilfeller i uke 27, og deltavarianten er påvist i flere av de berørte kommunene.

FHI tror det er snakk om uker før deltavarianten vil være dominerende i Norge.

Sist uke ble det blant annet påvist smitte på flere spisesteder og utesteder på Hedmarken. Mandag rapporteres det at 11 personer har fått påvist koronasmitte på Nord-Jæren siste døgn, blant annet i Stavanger, Sola og Sandnes.

Stavanger: I Stavanger er antallet nye smittetilfeller fire, to er nærkontakter, én knyttes til utenlandsreise og én har ukjent smittevei, melder kommunen, som oppgir at tre smittede er i alderen 30-39 år og en er i alderen 40-49.

Trondheim: I Trondheim har 21 personer fått påvist koronaviruset siden onsdag, melder NTB.

Av de nye smittetilfellene har tre ukjent smittevei, mens fire har blitt smittet i utlandet, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

17 av de smittede var i aldersgruppen 0–29 år, som tyder på at smitten er størst blant de yngste.

Lillestrøm: Et bryllup i Lillestrøm onsdag har utløst et større utbrudd av deltavarianten der totalt 40 personer så langt har fått påvist smitte, ifølge Romerikes Blad. Mandag bekrefter ordfører Jørgen Vik overfor Dagbladet at det er fem nye smittede. Kommunen har anmeldt arrangøren av bryllupet.

Bergen: Mandag melder Bergen kommune om tolv nye smittede, flest (8) i aldersgruppen 20-29 år. To av tilfellene er importsmitte, én har ukjent smittevei og ni er nærkontakter.

Oslo: Oslo melder om 19 nye koronasmittede siste døgn. Det er seks under snittet de siste sju foregående dagene, melder NTB. Smittetrykket er høyest i bydel St. Hanshaugen, der det ligger på 101 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Les også: Flere tror pandemien blir langvarig

- Først og fremst blant de unge

- Økningen i smitte er først og fremst blant de unge der vaksinedekningen fortsatt er lavere, og mange har økt kontakt med andre og flere nærkontakter nå etter lettelsene i tiltak i mange land. Reiseaktivitet kan også bidra til økt smitte, særlig ved reiser mellom land med ulikt smittetrykk. Reiseaktivitet kan og bidra til å spre nye varianter av viruset. Risiko for videre smitte etter reise tas ned med ulike risikoreduserende tiltak, sier Vold.

Hennes klare råd er at alle fortsetter å følge smittevernrådene, ha lav terskel for å være hjemme og teste seg ved symptomer samt takke ja til vaksinasjon når man får tilbud om time slik at vi raskt får opp vaksinasjonsdekningen i befolkningen.

Se oversikt over regler og anbefalinger på helsenorge.no

Se statistikk om koronavirus og covid-19 på Folkehelseinstituttets nettsider

Se statistikk over smittede i Norge, fylkene og kommunene siste 14 dager