Redningshelikoptre måtte snu – våte og kalde turister måtte sove ute

Artikkelen er over 3 år gammel

Dårlig vær og dårlig dekning har skapt trøbbel for politiet og Røde Kors.

DEL

(Bergensavisen) I 08-tiden fredag morgen hadde mannskapene fra Røde Kors funnet turistene, og de vil bli fraktet tilbake til Finse.

– De er svært våte og kalde, og har oppholdt seg ute i natt. De har lagt teltet over seg, og har soveposer. De har hatt en utrivelig natt. Det er det ikke tvil om, sier operasjonsleder Morten Kronen i politiet.

Operasjonsleder Lars Geitle sier klokken 0905 at de to har fått tørre klær og mat, og har begynt på turen tilbake til Finse.

Ødelagt telt

Det hele startet klokken 2207 torsdag kveld. Da ringte to tsjekkiske turister i 20-årene til politiet, og opplyste at teltet deres var ødelagt. De var blitt svært våte og kalde, og opplyste at de ikke klarte å ta seg tilbake til Finse. 

De hadde begynt å bli nummen, og mistet følelsen i beina.

– De befinner seg ved Brattefonnvatnet på Hardangervidden, seks-syv kilometer unna Finse. Vi har nå Røde Kors-mannskaper på vei inn til dem. De er cirka en time unna, sier operasjonsleder Morten Kronen i politiet klokken 0620 fredag morgen.

Kaldt og dårlig vær

Det har vært rundt fem grader i området, regn og lavt skydekke. Dette har gjort redningsaksjonen krevende. Det er også svært dårlig dekning, og turistene hadde lite strøm på mobilen. De fikk derfor beskjed om å spare på mobilbruken. 

– Da vi fikk meldingen, sjekket med med Røde Kors som kun hadde én mann tilgjengelig. Det er ikke så rart med pågangen og slitasjen på dem i det siste, sier Kronen.

Les også: Røde Kors kunne ikke hjelpe kinesere på Trolltunga

Det befant seg et Sea King-helikopter i Sogn, men dette måtte snu grunnet dårlig vær. Det samme måtte en luftambulanse stasjonert på Ål.

– Til slutt fikk vi tak i tre personer fra Røde Kors på Geilo, og de kunne dra for å finne turistene, sier Kronen.

Artikkeltags