(Nettavisen)

OSLO (Nettavisen): Lørenskog, Sarpsborg og Haugesund er blant kommunene med det høyeste smittetrykket i Norge de siste 14 dagene, og i Drammen er det én bydel som skiller seg ut med et insidenstall på 2399 torsdag. Flere kommuner melder at de nå er hardt presset på testing og smittesporing.

  • Lørenskog - med 41.460 innbyggere - har 902,1 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.
  • Haugesund - med 37.357 innbyggere - har de siste 14 dagene 829,8 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.
  • Sarpsborg - med 56.732 innbyggere - har 749,1 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i perioden.

Ukjent smittevei bekymrer

Kommuneoverlege Jostein Helgeland sier klokka 07.30 torsdag at de høye smittetallene fortsetter i Haugesund. Det melder Haugesunds Avis.

- Smittespredningen er på ingen måte begynt å falle til ro. Spredningen er på ingen måte nær en avslutning, sier Helgeland til avisa. Han forteller at det siden mandag er oppdaget over 100 nye tilfeller, flere av dem med ukjent smittevei.

- Det er det som bekymrer mest, sier kommuneoverlegen.

Det er høye smittetall også i Haugesunds nabokommuner Tysvær og Karmøy. De rundt 100.000 innbyggerne i regionen er en del av et felles bo- og arbeidsmarked.

Fra et snitt på 53 nye smittetilfeller per dag er Haugesund nå nede på 39. Torsdag meldte kommunen om 24 nye smittetilfeller siste døgn. Det er ned fra 6 siden forrige døgn. Planen er å åpne skolene på rødt nivå over påskeferien, dersom smittesituasjonen tilsier det.

Les også: En av ti nordmenn har fått koronavaksine

Nye nasjonale tiltak

Smittesituasjonen blant annet på Haugalandet var bakgrunnen for at regjeringen først innførte en regional forskrift med omfattende nedstenging og deretter strengere nasjonale tiltak. De siste trådte i kraft ved midnatt.

- Smittesituasjonen har blitt mer ustabil. Vi ser utbrudd stadig flere steder i landet. Sykehusene må avlyse planlagt behandling for å gjøre plass til pasienter med covid-19 og smittesporingen er under press i mange kommuner. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie tirsdag denne uken.

Frykter for påskeferien

Frykten for at påskeferien skal føre til økt risiko for smittespredning var også medvirkende til at regjeringen valgte å stramme inn ytterligere.

- De nye nasjonale tiltakene gjelder hele landet. De vil først og fremst oppleves som en innstramming der smitten er lav. Der smitten er høy – som i Oslo, Viken, Salten og Haugalandet – har vi allerede svært strenge tiltak, uttalte Høie.

Drammen: Nest høyeste smittetall

Drammen melder torsdag om 75 nye smittetilfeller siste døgn. For fem av disse er smitteveien ukjent. Dagens smittetall er det nest høyeste som er rapportert fra Drammen kommune noen gang under pandemien, skriver kommunen på sine nettsider.

- Det har nå gått ti dager siden vi fikk nye innstramninger i smitteverntiltakene, og vi håper at smittetallet etter hvert vil nærme seg ett toppunkt. Men med det smittetrykket vi nå ser, må vi være realistiske. Det er en stor innsats som ligger foran oss for å få smitten ned igjen, sier smittevernoverlege Einar Sagberg ifølge en pressemelding.

Med den engelske virusvarianten som dominerende, tror han kommunen må regne med å se høye tall også de nærmeste dagene.

- Tallene kan riktignok variere en del fra dag til dag, men med så mye smitte som vi har i samfunnet for tiden, tar det nok fortsatt noe tid før vi klarer å redusere smittetrykket. Derfor er det utrolig viktig at alle følger de sentrale reglene og anbefalingene om god avstand, ha få nærkontakter og unngå besøk i hjemmene, sier Sagberg.

Bydel med Norges høyeste smittetrykk

I Drammen kommune har en økende forskjell i smitte mellom kommunedelene kommet klart til syne de siste dagene, skriver Drammens Tidende.

Bydelen Fjell kan vise til Norges høyeste smittetrykk. Her er insidenstallet 2399,92 torsdag. For Drammen som helhet er insidenstallet nå 667.

- Det er et veldig høyt tall. Og det er dobbelt så mye som toppen sist gang, sier kommuneoverlege John David Johannessen til avisa.

Bydelen i Oslo med det høyeste smittetrykket nå er til sammenligning Stovner med insidenstall på 1695,9.

Drammen kommune har tatt flere grep for å bremse smitten. Alle elevene ved både Fjell skole og Galterud skole har hjemmeundervisning fram til påske.

Les også: Tegnell om AstraZeneca: - Svært stor nytte for de eldre

Frykter kollaps i sporingsarbeidet

Høyt antall smittede og nærkontakter har satt kommunens smittesporingsteam på store utfordringer.

Smittevernoverlege Einar Sagberg understreker at kapasiteten ikke er ubegrenset og at smittesporingsarbeidet kan kollapse.

- Hvis dette arbeidet kollapser får det mye større konsekvenser for alle innbyggerne enn man kanskje er klar over. Hvis vi ikke klarer å spore smittetilfellene og sette nærkontakter i karantene, vil smitten bare spre seg videre, og til slutt har vi en ukontrollert smittespredning i samfunnet. Det kan vi ikke tillate, og derfor oppfordrer vi alle til å bidra ved å redusere hvor mange man har sosial omgang med, sier han ifølge kommunens nettsider.

Drammen kommune har testet langt over myndighetenes instruks på fem prosent av befolkningen. På én uke er det tatt prøver av et antall som tilsvarer åtte prosent av kommunens innbyggertall, skriver Drammens Tidende.

- Korona- og tiltakstrøtte

I Lørenskog kommune innrømmer kommunesjef Ragnar Christoffersen at det røyner på i en hardt belastet helsetjeneste. Siden pandemien startet har Lørenskog registrert 1781 smittetilfeller. Onsdag var det meldt inn 26 nye smittetilfeller siste døgn. Smittetallene har gått nedover siden en topp på 222 nye smittetilfeller i uke 10, men smittetrykket er fortsatt høyt. Tallet kommunen oppga per tirsdag var 877 nye smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

- Uken vi har lagt bak oss synes jeg har vært en av de mest krevende i pandemien så langt. Jeg merker godt at både innbyggere og ansatte er veldig korona- og tiltakstrøtte nå, skriver kommunedirektør i Lørenskog, Ragnar Christoffersen, i et åpent brev til de ansatte onsdag. Han sier han er imponert og stolt over innsatsviljen.

- Jeg vet at det er mange i helsetjenestene som har gått doble skift en periode. Hvis de såkalte TISK-tjenestene (testing, isolasjon, smittesporing og karantene) bryter sammen, går det ikke lenge før viruset er ute av kontroll – og helsetjenestene både i kommunen og på sykehusene overbelastes. Det har nesten blitt utført mirakler i denne tjenesten hittil, men det er bare så vidt det henger sammen nå, skriver Christoffersen.

Torsdag melder flere kommuner på Romerike om nye smittetilfeller blant skoleelever. Av 22 smittede siste døgn i Ullensaker kommune er én elev på første trinn på Jessheim videregående, noe som gjør at fem lærere og 31 lærere er satt i karantene, skriver Romerikes Blad. Denne uken har Ullensaker - som er vertskommune for Oslo lufthavn Gardermoen - registrert 55 nye smittetilfeller.

Sarpsborg: 33 nye tilfeller siste døgn

Det siste døgnet er det påvist 33 nye koronatilfeller i Sarpsborg. Det er tre færre enn dagen før,

Fem av de smittede har ukjent smittevei, mens 21 er smittet i husstand, fire på skole, to på arbeidssted og én i privat sammenkomst, opplyser Sarpsborg kommune på sine nettsider.

Onsdag ble det tatt 516 koronatester i kommunen.

Slik er insidenstallene i noen av de hardest rammede kommunene torsdag 25. mars:

  • Lørenskog: 902,1
  • Haugesund: 829,8
  • Sarpsborg: 749,1
  • Drammen: 678,6
  • Oslo: 642,5
  • Ullensaker: 625,9
  • Rælingen: 609,8