Hyller planene om nytt sikkerhetssenter

Sammen med kollega Trine Sommerlade deltok brannsjef Leif Linde på idémyldring for hvordan et nytt sikkerhetssenter på Vestlandet bør fungere.

Sammen med kollega Trine Sommerlade deltok brannsjef Leif Linde på idémyldring for hvordan et nytt sikkerhetssenter på Vestlandet bør fungere. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bergen kommune har tatt initiativ til å samle sikkerhets- og beredskapsaktører på Vestlandet i et hus. – Veldig interessant, mener brannsjefen.

DEL

– Dette er noe vi gjerne involverer oss i. Blålysetatene samarbeider meget godt i dag. Men det er behov for økt kontakt med andre aktører, sier Leif Linde, sjef i Bergen Brannvesen til BA.

Sammen med over 100 andre deltok han i går på en idédugnad for hvordan et nytt sikkerhetssenter på Vestlandet bør fungere i praksis.

– Tenker for separert

Det nye senteret vil ta utgangspunkt i beredskapssentralen som allerede er etablert på rådhuset i Bergen.

Hensikten er å få ulike aktører til å samarbeide effektiv både i forkant og når krevende hendelser inntreffer.

– Samvirkesenteret på rådhuset var operativt under sykkel-VM. Takket være samarbeidet der fant vi for eksempel savnede personer svært raskt og fikk løst andre utfordringer før de fikk utvikle seg til alvorlige hendelser. På 17. mai vil det også være i full sving. Vi ser også behovet for et utvidet samarbeid i hele Vestlandsregionen innenfor samfunnssikkerhet og beredskap, sier Ivar Konrad Lunde, beredskapssjef i Bergen kommune.

Han mener det er helt nødvendig å organisere sikkerhetsarbeidet på enn annen måte enn det gjøres i dag.

– Man tenker for snevert, begrenset av kommunegrenser, eller sektorer, skal vi løse fremtidens samfunnssikkerhetsutfordringer må vi gjøre det i fellesskap som region.

Saken fortsetter under bildet

Samvirkesenteret
Rådhuset
Sykkel-VM

Opprinnelig filnavn: BA48951.jpg 
Foto: Eivind Senneseth 
Bildet er brukt i boken " Folkefesten - sykkel-VM i bilder " utgitt i 2017 av BA og Vigmostad & Bjørke.

Samvirkesenteret Rådhuset Sykkel-VM Opprinnelig filnavn: BA48951.jpg Foto: Eivind Senneseth Bildet er brukt i boken " Folkefesten - sykkel-VM i bilder " utgitt i 2017 av BA og Vigmostad & Bjørke. Foto:

Drømmer om praktbygg

Han ser for seg en tredeling av arbeidet i det nye huset.

– For det første blir det et permanent samvirkesenter hvor vi kan forebygge hendelser og være bedre forberedt dersom situasjoner skulle oppstå. Så handler det om opplæring og å bygge felles fagkompetanse. For det tredje ønsker vi å satse på økt forskning på feltet.

Brannsjef Leif Linde liker det han hører.

– Jeg tror det er veldig mye å hente på forskning innenfor vårt fagområde. Det er det for lite av i dag, mener han.

Hvor senteret eventuelt skal plasseres er ikke bestemt. Men beredskapssjefen innrømmer at han har kastet blikket på praktbygget i Strømgaten 1, vis-à-vis Jernbanestasjonen.

– Det er et klart det er fristende. Det er et signalbygg.

Saken fortsetter under bildet

Kunsthøyskolens gamle lokaler i strømgaten 1

Kunsthøyskolens gamle lokaler i strømgaten 1 Foto:

Full støtte fra Solberg

Også beredskapssjef i Lindås kommune, Ståle Hauge, mener det er mye å hente på å skape et klyngesamarbeid.

– Dersom det blir ekstremvær i dag så ringer alle kommuner ned BKK og Statens vegvesen. Et slikt senter vil gi en mye bedre informasjonsflyt ut i kommunene, mener Hauge.

Under konferansen fikk deltakerne en videohilsen fra selveste statsministeren.

– Jeg var imponert over det samarbeidet dere fikk til gjennom samvirkesenteret som jeg besøkte under sykkel-VM, uttalte Erna Solberg.

Hun ga sin klare støtte til å etablere et bygg for sikkerhetssamarbeid på Vestlandet.

– Jeg er veldig fornøyd med ideen dere har om å etablere samfunnssikkerhetens hus. Vi trenger et godt samvirke mellom alle etater som blir berørte av større hendelser og arrangementer, fastslo Solberg.

Artikkeltags