Noroviruset har flyttet seg fra Hardangervidda til sykehus og sykehjem

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Også på hurtigruteskipet MS Trollfjord er flere blitt syke.

DEL

Avdelingsdirektør Hanne-Merete Eriksen i avdelingen for resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet sier til Sykepleien at det er viktig at helsepersonell er på vakt.

Noroviruset ga mange påsketurister magesjau i påsken. Det ble konstatert smitte både på turistforeningshytter og hotellanlegg. I fjor ble det meldt om 49 utbrudd av norovirus på sykehjem og 8 på sykehus, med i alt 819 syke.

Les også: Fryktar utbrot av norovirus på Hardangervidda

Kan være alvorlig

Så langt i år er det meldt 518 syke til Folkehelseinstituttet, med 29 utbrudd av norovirus på sykehjem og 10 på sykehus.

– Norovirus rammer både pleiere og pasienter og får helt klart konsekvenser. For de aller fleste som rammes, innebærer det akutt innsettende kvalme, oppkast og diaré, som varer fra én til tre dager. Men i noen sjeldne tilfeller kan det også medføre mer alvorlige konsekvenser, sier Eriksen.

Viruset er vanlig på denne årstiden. Noen ganger kommer utbruddene tidligere, andre ganger senere.

– Utbrudd av norovirus i påsken er ikke spesielt, sier Eriksen.

Les også: Økning for DNT-hytter i påsken til tross for magevirus

Syke på Hurtigruten

Onsdag ble også flere passasjerer på Hurtigrutens skip MS Trollfjord magesyke. Ifølge Nord24 er det snakk om minst 20 passasjerer.

– Det er noen tilfeller av omgangssyke om bord på MS Trollfjord. Det er ikke bekreftet at det er norovirus, opplyser Hurtigrutens pressevakt Øystein Knoph til avisen.

Skipet forlot Honningsvåg onsdag ettermiddag, og satte kursen for Kjøllefjord. Torsdag legger skipet til kai i Kirkenes.

– Hurtigruten er, som hoteller, barnehager, skoler og alle andre steder mange ferdes, forberedt på at slikt beklageligvis kan skje. Men når det skjer, har vi helt klare og strenge rutiner som settes i verk for å hindre videre smitte. Det viktigste tiltaket, er grundig rengjøring og eventuell desinfeksjon av noen soner med høy trafikk, sier Knoph.

Fakta om Norovirus:

 

  • Det er en magetarminfeksjon forårsaket av norovirus, som tilhører Calicivirus-familien. Viruset er ekstremt infeksiøst - om du smittes, er det høy sannsynlighet for at du blir syk. Viruset er også svært motstandsdyktig (resistent) mot inaktivering ved frysing, oppvarming til 60ºC, rengjøring med klor og alkohol samt vanlige rengjøringsmidler.
  • Infeksjon med norovirus kan forekomme sporadisk hos enkeltindivider, i små familiegrupper eller i større grupper som er samlet. Eksempelvis på skoler, sykehus, sykehjem, militærleirer, restauranter, cruise skip. Lokale epidemier opphører vanligvis spontant etter 1-2 uker.
  • Tilstanden er karakterisert med akutt innsettende kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré. I tillegg opplever mange influensaliknende symptomer som slapphet, hodepine, muskel- og leddverk. Feber er tilstede hos omtrent halvparten, men den er vanligvis ikke særlig høy.
  • Tiden det tar fra du smittes til du blir syk, inkubasjonstiden, er vanligvis 12-48 timer, og symptomene varer vanligvis 12-72 timer.
  • Norovirus er den vanligste årsaken til utbrudd av ikke-bakteriell magetarminfeksjon, "omgangssyke", på verdensbasis. Det er skyld i mer enn 85% av alle epidemiene med magetarminfeksjoner i Europa og USA. Utbrudd kan ramme fra noen få personer til tusenvis. Alle aldersgrupper kan rammes, men tilstanden forekommer oftere blant større barn og voksne. Norovirusinfeksjoner opptrer hyppigst om vinteren, og kalles også "winter vomiting disease". Men det er også registrert epidemier vår og sommer.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Artikkeltags