Dette husker vi best fra 2016

HF-journalistene ser tilbake på året som gikk.

DEL

Lokale nyheiter - 5 kr for 5 veker

Bildeserie

Tilbakeblikk på året som gikk

8. Februar: Fire voksne og ett barn måtte flykte fra flammhavet da boligen i Eitrheimsvegen stod i full fyr søndag morgen. En kvinne omkom i brannen. Boligen ble senere revet.

Heroiske ambulansearbeidere

Saken som har gjort sterkest inntrykk i 2016 er dessverre av den tragiske sorten. Det var lørdag 9. april og jeg var på veg til Odda stadion for å dekke den første seriekampen til OFK. På Eide kunne man høre lyden av sirener lenger nede i dalen. Redaksjonen kom fram til at jeg skulle følge fotballkampen fram til vi fikk rede på hva som hadde skjedd. Like etter kom det melding om at to unge gutter hadde ramlet i en kulp like ved Tysso-elva, situasjonen var kritisk. Redningspersonell fra Odda ambulansestasjon var raskt på plass og fikk guttene opp av vannet, men begge brødrene døde senere på Haukeland universitetssykehus. I dagene etter ulykken intervjuet jeg de heroiske ambulansearbeiderne, som alle var sterkt preget av den dramatiske hendelsen.

Odda, Ullensvang og Jondal har i 2016 vedtatt å slå seg sammen til nye Ullensvang kommune. Kommunestyret i Jondal sa ja til sammenslåing 5. oktober. Det var en helt spesiell og alvorlig stemning i bygda denne kvelden - fra stille glede til sinne og vemod.

Ernst Olsen

Imponerende

Selv om viktige temaer som kommunestruktur, sykehus, samferdsel og Røde Kors sine redningsaksjoner mot Trolltunga har vært dominerende på nyhetsfronten i 2016, står opplevelser innen idrett og kultur igjen som noen av de mest minneverdige. Under Røldal Freeride Challenge så vi det kanskje beste nivået som noensinne er levert i en frikjøringskonkurranse, før et dramatisk fall så ut til å overskygge de store prestasjonene. Det gikk heldigvis bra til slutt, men hvorfor enkelte frivillig velger å sette utfor disse fjellsidene år etter år, er for undertegnede et stort mysterium. Tour des Fjords ble en stor folkefest, og en ny høydare. Innen fotballen har Odda FK sett bedre sesonger, men en positiv nyhet var at distriktet fikk en ny landslagsspiller i Anna Jøsendal på Norge J15.

Jeg lar meg heller aldri slutte å imponeres over det store antallet musikalske talenter i regionen. I år har Tiebreaker tatt nye steg, samtidig som vi har fått spennende debuter fra Dreamarcher, Digvalley, Sarah Johnson, med flere. Et annet navn som har utmerket seg er Tuva Lutro. På en kulturskolekonsert tidlig i mai stoppet «hele rommet» opp da hun sang sin versjon av «I Will Always Love You», og siden gikk det slag i slag for det unge stortalentet. Arrangementer som Blueshelga, Hardanger Musikkfest og Litteratursymposiet er andre store høydepunkter fra året som gikk, og skaper liv og aktivitet i regionen.

Ole M.Kvamme

Boblende håp

Året har i stor grad stått i kommunereformens tegn. På tampen har skolestruktur på nytt blitt hett tema i Ullensvang - nå med sparekniv som hovedargument.

På Utne er det endelig liv og ny giv i banklokalene som har stått tomme - med kunst og kultur. Et steinkast unna: Hardanger folkemuseum som bl.a. byr på det beste av folkemusikk og som gjør sitt for å ta vare på og formidle kulturarv. Nå og i samarbeid med Folgefonn husflidslag og Ringøy og Bu bygdekvinnelag for å redde skautafelling, en særdeles rødlistet håndverksteknikk.

Tre av fire destinasjoner for HardingPuls sitt landskapskunstprosjekt Mellom himmel og fjord. Sjå! er i HFs område. Det er noe å by Trolltunga- og andre turister som refleksjon etter spektakulære naturopplevelser.

Tross dystre spådommer for Distrikts-Norges eksistens, velger noen å flytte tilbake - andre velger dette ikoniske stykke Norge som bosted uten å ha røtter her. Flere har etablert egne virksomheter, andre tar over gard eller familiebedrifter.

Gjennom spleiselag med Riksantikvaren fikk Odda for en stakket stund opprettet stilling som byantikvar - det førte til både lokal byggeskikkveileder, friske midler til ulike restaueringsprosjekt og fokus på kulturminnevern. Det er lov å håpe at tilsvarende kan opprettes igjen - fra 2020 som en viktig instans i den nye «storkommunen» - for vern og utvikling.

Det er faktisk boblende håp for en fremtid for liv og lys i (stille) grender.

Mette Bleken, journalist HF

Mette Bleken, journalist HF

Mette Bleken

Vandrende tomat

Noen ganger gleder jeg meg til å ha helgevakt, spesielt når oppdraget er å dekke frikjøringsrenn i Røldal. I fjor vår var det junior-NM i strålende sol. Med telelinse, kvikk lunsj og brus i sekken rigget jeg meg til i bunnen av bakken og lot meg imponere over de unge utøverne. Både kjøringen, værforhold og stemningen i Røldal var som skapt for gode fotomotiv. Jeg rakk også å ta noen svinger i myk påskesnø og slå av en prat med heisvaktene. Med litt dårlig samvittighet for samboeren som var hjemme og opptatt med bleieskift og byssing, sendte jeg avgårde en «snap» for å skryte av forholdene i fjellet. Livet var godt. På vei ned til Odda i bilen begynte jeg å kjenne det. Jeg hadde gått på en smell. De neste dagene var jeg en vandrende tomat.

Eivind Dahle Sjåstad, journalist, nyhetsleder HF

Eivind Dahle Sjåstad, journalist, nyhetsleder HF

Eivind Dahle Sjåstad

Lommeboka

Den korte tida eg har vore her har veg vore eit stort tema, og ikkje minst har Deildo vore eit dagleg samtaleemne. Konsekvensane av vegstegninga merka eg sjølv på kroppen då eg skulle til Ullensvang for å dekka fylkesutvalet si innstilling til KVU for hovudvegsamband mellom Vestlandet og Austlandet. For å rekka møtet fann eg ut at eg måtta køyra til Utne og ta ferga over til Kinsarvik. Problemet oppstod då eg var kome omtrent halvvegs og plutseleg innsåg at eg hadde gløymt lommeboka heime. Då var det berre til å køyre tilbake til redaksjonen, ikkje så veldig høg i hatten. Heldigvis gjekk båten frå Børve. Eg kom berre ti minutt for seint, og eg fekk oppleva dei fantastiske vegane på begge sidene av fjorden for første gong på ein og same dag.

Synnøve Nyheim, journalist HF

Synnøve Nyheim, journalist HF

Synnøve Nyheim

Artikkeltags