Gå til sidens hovedinnhold

Ni av ti Trolltunga-turister trodde de var godt nok forberedt før turen. Nå skal de dele sine erfaringer med forskere.

Artikkelen er over 3 år gammel

«This place saved my life» skrev en takknemlig turist i den ene nødbua ved Trolltunga etter at han hadde søkt tilflukt. Nå viser ny forskning at ni av ti Trolltunga-turister tror de er godt nok rustet når de legger ut på turen.

Det er BIOTOUR som står bak spørreundersøkelsen.

Nærmere 1.500 Trolltunga-turister deltok i perioden 30. juli til 19. august i fjor. De ble intervjuet før de la ut på den 10 til 12 timer lange fotturen.

Nesten alle de spurte trodde de hadde med seg nok mat og klær.

Tidlig den samme sommeren som spørreundersøkelsen ble utført, hadde frivillige fra Røde Kors vært ute på 15 redningsaksjoner ved Trolltunga, mot fem på samme tid i 2016.

– Jeg er ganske spent på om personene som deltok i spørreundersøkelsen har samme oppfatning i etterkant av turen. Altså om det er samsvar mellom forventninger i forkant og erfaringer i etterkant, sier BIOTOUR-forsker Petter Dybedal, som også forsker på regional utvikling og reiseliv ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

Denne våren sender Dybedal og kollegaer i BIOTOUR ut en ny spørreundersøkelse på epost til Trolltunga-turistene som har gitt samtykke til det.

I denne hovedundersøkelsen vil opplevelsen av turen bli sentral, i tillegg til andre spørsmål om miljøbevissthet og ferdigheter i fjellvandring.

– Det blir interessant å se hvor bra eller strabasiøs og slitsom de synes turen var. Er det noen som føler seg lurt? De ser fantastiske bilder i turistbrosjyrene, og tror det er enkelt å komme seg dit, sier Dybedal.

Fakta

Nærmere 1.500 Trolltunga-turister deltok i BIOTOURs spørreundersøkelse i Odda i perioden 30.juli - 19.august 2017. Tallene under er rundet av til nærmeste hele prosent.

 • Flertallet kommer fra Øst-Europa (21 prosent) og Tyskland (19,7 prosent).
 • Bare åtte prosent er nordmenn (underrepresenterte).
 • Østeuropeere er overrepresenterte og nederlendere og engelskmenn underrepresenterte, sammenlignet med turister i resten av landet.
   
 • To tredjedeler (65 prosent) er under 30 år. Bare 13 prosent er 40 år eller eldre.
 • Gjennomsnittlig størrelse på reisefølget er 2,8 personer.
   
 • Trolltunga var for 81 prosent av respondentene svært viktig eller svært viktig for avgjørelsen om å komme til Hardanger.
 • Bare seks prosent bruker guide, størst er prosentdelen blant de fra USA, andre land utenfor Europa, Asia og Storbritannia.
 • Ni av ti oppgir at de kjente til vanskeleghetsgrad, lengde på turen og værmeldingen på forhånd.
   
 • Prosentandelen som oppgir at de har med:
  - nok mat og drikke: 98 prosent
  - nok varme og regntette klær: 97 prosent
  - tursko: 88 prosent
  - Førstehjelpsutstyr: 46 prosent
  - kart /GPS/kompass: 51 prosent
  - telt/sovepose: 22 prosent

KILDE: BIOTOUR

 

Kommentarer til denne saken