Ny forskrift for å få ned utslipp av mikroplast fra fotballbaner

Gummigranulater fra kunstgressbaner er den nest største kilden til utslipp av mikroplast i Norge. Nå foreslår Miljødirektoratet en ny forskrift som de mener kan redusere utslippene med opptil 98 prosent. Her et bilde fra en trening på Gjøvik stadion.

Gummigranulater fra kunstgressbaner er den nest største kilden til utslipp av mikroplast i Norge. Nå foreslår Miljødirektoratet en ny forskrift som de mener kan redusere utslippene med opptil 98 prosent. Her et bilde fra en trening på Gjøvik stadion. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Miljødirektoratet foreslår en ny forskrift for å hindre at mikroplast sprer seg i naturen fra kunstgressbaner. Et av forslagene er fysisk sperring rundt banene.

DEL

Baner som bruker gummigranulater er vår nest største kilde til utslipp av mikroplast, og Stortinget ba tidligere i år regjeringen om å utarbeide et regelverk for oppsamling av gummigranulater fra kunstgressbaner.

Det er om lag 1.700 kunstgressbaner i Norge, og mange av dem bruker gummigranulat som fyllmateriale. Hvert år spres det minst 1.500 tonn gummigranulat fra norske idrettsbaner ut til naturen og Miljødirektoratet mener at forskriften kan bidra til en vesentlig redusering av slike utslipp.

Solid miljøgevinst

– Mange idrettsklubber gjør allerede en innsats for å hindre utslipp av mikroplast, men mer må gjøres. Det er mulig å redusere utslippene med opptil 98 prosent fra slike baner, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Et av forslagene i forskriften er krav om en fysisk barriere rundt banen, noe Hambro mener blir kostbart, men svært effektivt.

Oslo  20161202.
Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20161202. Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Andre forslag er et krav om forsvarlig håndtering av drens- og overvann, informasjon til brukere av banen, at snø fra idrettsbanen lagres på banen og ikke utenfor – eventuelt i egne snødeponier- og at baneansvarlig får en plikt til å vurdere plastholdig fyllmateriale kan erstattes med andre miljøvennlige materialer.

– Vurderes nøye

– Miljødirektoratets forslag til forskrift har en rekke offensive tiltak som til sammen kan redusere spredningen av gummigranulat fra kunstgressbaner med over 95 prosent. Jeg vil nå vurdere forslaget nøye. Deretter vil forslaget bli sendt på høring slik at berørte får anledning til å uttale seg. Målet er at den nye forskriften skal tre i kraft fra 2019, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Oslo  20180516.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).
Portrett
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Oslo 20180516. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Portrett Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto:

I Norge dannes det rundt 8.000 tonn mikroplast hvert år. De største kildene til slik forurensing er bildekk, vedlikehold av båter, tap fra plastproduksjon, kunstgressbaner, plastavfall kastet i naturen, maling og tekstiler laget av plast.

(©NTB)

Artikkeltags