NRK-streiken over etter åtte dager

Demonstrasjon utenfor radiohuset på Marienlyst.

Demonstrasjon utenfor radiohuset på Marienlyst. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Rickard Aune møtte pressen sammen klokken 20.30 onsdag kveld.

DEL

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen lovet noe humoristisk onsdag kveld at ingen NRK-journalister som i pur glede kommer løpende til Marienlyst før den tid vil bli nektet adgang til arbeidsplassen. Men først ved midnatt kommer den første nyhetssendingen, skriver BA

Eriksen stilte sammen med NRK-journalistenes fagforeningsleder, Richard Aune, i TV-resepsjonen på Marienlyst og kunngjorde at de hadde kommet til en enighet om årets lønnsoppgjør.

– Vi har fått gjennomslag for alle våre tre hovedkrav. Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i framtida, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, sa Aune.

Jubel

Han hevdet at lønnstillegget vil bidra til å ta inn noe av lønnsetterslepet til sammenlignbare grupper i andre medier. Det utløste jubel og applaus fra streikende medlemmer som overvar den improviserte pressekonferansen.

Kringkastingssjefen understreket på sin side at beløpet er innenfor rammen som frontfagsoppgjøret har satt for lønnsøkning i år, men at innretningen er noe annerledes. Han har siden streiken brøt ut, kategorisk avvist å gi et lønnstilbud som vil gjøre lisensbetalte journalister i statskanalen lønnsledende i Norge.

– Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Den totale løsningen avtalen innebærer, er jeg veldig glad for. Dette er en god kveld for både ansatte, NRK, ledelsen og publikum, sa kringkastingssjefen.

– Veldig fornøyd

Journalist i NRK Hordaland og programleder i Hordaland i dag, Per Vidar Raunholm, er glad for at streiken nå er over.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått gjennomslag for de tre viktigste kravene. Jeg er veldig lettet og glad for at NRK-ledelsen tok til fornuft.

Han er likevel usikker på hvor mye de 18.100 kronene i lønnsøkning monner.

– Vi ligger veldig langt bak sammenlignet med de andre mediehusene. Men 18.100 kroner hjelper i hvert fall litt på, sier Raunholm.

Torsdag ettermiddag er Raunholm og kollegene tilbake på jobb.

– Da blir det ettermiddagssending. Det skal bli godt, sier han.

– God Dagsrevy

Streiken avsluttes altså formelt ved midnatt, og Eriksen regner med at det vil ta noen timer før alt er oppe og går for fullt.

– Men jeg tror jeg kan garantere en rimelig god Dagsrevyen torsdag kveld.

Både Aune og Eriksen sier de gjerne skulle vært streiken foruten.

– Men vi unngikk den ikke, og, og da var konflikten et faktum. Det var en lovlig konflikt i et hovedoppgjør, og vi har brukt disse dagene på å finne en løsning som både ivaretar NRKs hensyn og de ansattes hensyn, sa NRK-sjefen.

17. mai og bryllup

Eriksen fikk også spørsmål om hvordan det var å måtte overlate 17. mai og det britiske prinsebryllupet til TV 2.

– Det er alvorlig for NRK å skuffe publikum, men jeg krever greit med at TV 2 fikk de tallene. Vi håper – og skal kjempe for – å få tilbake de seerne og lytterne vi har mistet.

Pressekonferansen ble flere ganger avbrutt av applaus. Og etterpå, mens streikevaktene pakket ned standen, vanket det klemmer og high five. Noen hadde tatt av seg den røde streike T-skjorta, mens andre fortsatt hadde den på.

Artikkeltags