NRK forlenger distriktssendingene på TV

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

NRK snur etter klagestorm. Endringen skjer førstkommende mandag.

DEL

– Vi har undervurdert den enormt sterke relasjonen deler av vårt publikum har til distriktssendingene våre på TV, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i en pressemelding onsdag.

Fra og med mandag 29. januar blir sendingene i forkant av Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter.

– Bekymret for NRKs arroganse

Kringkastingsrådets ferske medlem Trude Drevland er fornøyd med endringen, etter å ha frontet et slags opprør mot endringene.

– Jeg er foreløpig fornøyd med at de har forstått at de ikke kan gjøre denne typen endringer uten en mye bedre forankring i sine lokalkontorer. Jeg er fornøyd med at de har skjønt budskapet fra dem som har klaget, sier Drevland til Bergensavisen.

Saken fortsetter under bildet.

Trude Drevland intervjues av Dag Bjørndal

Trude Drevland intervjues av Dag Bjørndal Foto:

Hun er imidlertid fortsatt bekymret for at endringen var et symptom på en, etter hennes syn, negativ utvikling.

– Jeg har skjønt de faglige argumentene om at folk går mer over på nett, og at NRK gjerne vil nå unge lyttere og seere. Men de har grepet hele saken fullstendig feil an. Hele grunnlaget for NRK har blitt en bekymring, når man opplever at dette var et reelt forsøk på mindre faglig innhold i lokalsendingene og lokalapparatet ved NRK. Noe av grunnlaget for NRK er nemlig at vi skal ha et godt lokalkontor i fylkene, sier Drevland.

– Alle forsto argumentet med endrende seervaner, til og med jeg. Men jeg ble bekymret for NRKs arroganse sentralt, når de ikke engang lyttet til egne ansatte på lokalkontorene, sier Drevland.

Da redaksjonsklubben i NRK Hordaland tok til orde mot endringene, sa Gynnild-Johnsen at «Hvilke typer programmer som sendes, er en redaktørbeslutning som de ansatte ikke har noe med å gjøre».

– Maken til forbedringspotensial i kommunikasjon har jeg aldri sett, kommenterer Drevland.

Beholder sen sending

NRK beholder den nye sendingen før Kveldsnytt.

– NRKs oppdrag er å nå hele befolkningen med distriktsnyheter. Hensikten med omleggingen har vært å styrke det totale tilbudet vårt til publikum ved å dreie noe av innsatsen over på nett og mobil, som er de viktigste plattformene for nyheter for en stadig større del av befolkningen, sier Gynnild-Johnsen.

Saken fortsetter under faktaboksen.

NRKs distriktssendinger:

Fra mandag 29. januar vil sendetidene for distriktsnyhetene på NRK 1 være som følger:

  • Klokken 1850 - 1900
  • Klokken 2055 - 2100
  • Klokken 2255 - 2300

Massiv klagestorm

Allerede i april i fjor varslet NRK endringer i TV-sendingene sine. Det skulle bli flere, men kortere distriktssendinger og mer distriktsstoff på NRK 1. Bakgrunnen for omleggingen begrunnet NRK med at færre og færre ser på TV tidlig på kvelden, og at folk generelt ser mindre på TV enn før.

Endringen skjedde fra nyttår, da den tidligere 15 minutter lange sendingen ble kuttet ned til tre tette og ganske like sendinger på fem minutter hver – klokken 1855, 2055 og 2255.

Klagene har altså vært mange, både fra kjente politikere og seerne – men også fra de ansatte ved NRKs distriktskontorer. BA har tidligere omtalt at Norsk Journalistlag klaget på at omleggingen ikke ble gjort i samråd med ansatte. Mange ved NRKs distriktskontorer følte seg overkjørt av den sentrale ledelsen.

Redaktør: – Rørende engasjement

– Omleggingen til kortere sendinger var ikke noe som ble tredd ned over hodet på de ulike distriktskontorene. Det var en beslutning divisjonsledelsen – altså regionledergruppen – tok sammen med den sentrale ledelsen. Når vi nå går et stykke tilbake, er det på grunn av engasjementet og klagene fra både seerne, egne ansatte og politikerne, sier distriktsredaktør i region Vest redaktør i NRK region Vest, Kai Aage Pedersen, til BA.

– Dette er altså noe som ledelsen i distriktsdivisjonen har stått sammen om, sier han.

Distriktsredaktør Dyveke Buanes og regionredaktør Kai Aage Pedersen

NRK Vestlandsrevyen

Distriktsredaktør Dyveke Buanes og regionredaktør Kai Aage Pedersen NRK Vestlandsrevyen Foto:

– Det vi opplevde, var at brukerne av TV-sendingene engasjerte seg voldsomt. De viste en nærmest rørende kjærlighet til sendingen. Ikke minst var det et voldsomt engasjement i vest, sier Pedersen.

Glad melkebonde!

– Det var jo vakkert da Kai Aage var med og svarte innringere i ettermiddagssendingen i NRK Sogn og Fjordane vår på radio. Der var det innringere som meldte at «nå er det ikke vits i å lage seg den kaffekoppen for å kose seg med Vestlandsrevyen». Men så var det én som var fornøyd, og det var en melkebonde. Endelig fikk han med seg Vestlandsrevyen, i sendingen 2255. Sendingen tidligere på kvelden hadde han aldri hatt tid til, da var han i fjøset, smiler distriktsredaktør Dyveke Buanes.

– Han måtte ha avløser for å få se den gamle sendingen, ler Pedersen.

I den opprinnelige omleggingen gikk altså Vestlandsrevyen fra 13,5 minutter til fem minutters sending, med start 1855 i stedet for 1845. I tillegg fikk de en ny fem minutters sending 2255, i tillegg til de fem minuttene 2055.

Nå går en «halvveis tilbake», og får en ti minutters sending 1850. En beholder de fem minuttene 2055, og nyvinningen med fem minutters sending 2255.

Håper på yngre seere

– Det fine med den opprinnelige omleggingen, er jo at en får inn en ny seergruppe til vår nye sending 2255. Svært få unge eller unge voksne ser på TV lenger tidlig på kvelden, de har i hvert fall ikke for vane å sette seg ned for et kvarters lokalsending 1845. Det viser alle våre tall. Men de ser gjerne TV sent på kvelden. Dermed når vi nå flere unge seere ved vår siste sending for kvelden, påpeker Buanes.

– En kan kanskje si at omleggingen opplevdes for drastisk. Det vi nå gjør, er å lytte til klagene fra våre seere, som vil ha den «kosen» og den nærheten en noe lengre Vestlandsrevy gir. Det helt korte formatet ble nok litt for hektisk, det falt ikke i smak, sier Pedersen.

Mer enn en espresso

– Folk vil ha noe litt mer rolig og nært. Men det er viktig å understreke at det lå helt konkrete, journalistiske vurderinger bak omleggingen i utgangspunktet. Vi ser at våre unge brukeres vaner er i drastisk endring. Alle aldersgrupper til og med 60 har nå mobil som sin viktigste nyhetskilde, påpeker han.

– Men nå prøver vi, med å utvide sendingen igjen, å ta vare på alle. Vi må lage en sending som varer en hel kaffekopp, ikke bare en espresso, smiler Pedersen.

– Undervurdert relasjonen

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen forteller at de nå har tatt innover seg de sterke reaksjonene:

– For en del av vårt trofaste publikum er disse sendingene det aller viktigste i deres mediehverdag. Vi har rett og slett undervurdert den enormt sterke relasjonen de har til TV-nyhetene fra sitt distrikt. Det har vi nå tatt innover oss. Derfor forlenger vi distriktssendingen i forkant av Dagsrevyen, sier hun.

Distriktsdirektør understreker at NRK fortsatt skal arbeide for å utvikle nye måter å nå ut med distriktsnyheter på nett og mobil.

«Bra. NRK endrer sendeskjemaet og gir likevel plass til lengre distriktssendinger før Dagsrevyen. Det er jeg glad for, dette er viktig for distriktstilbudet», skriver kulturminister Trine Skei Grande (V) på Twitter onsdag.

Denne saken er hentet fra Bergensavisen.

Artikkeltags