Her venter Marianne og kollegene på maskinen som er så stor at sykehuset måtte skjære hull i veggen for å få den inn

DER KOMMER DEN!: De ansatte på radiologisk avdeling ventet spent i vinduet da ny MR-maskin skulle løftes inn på sykehuset. Avdelingsradiograf Marianne Dalva er en av dem som betjener maskinen.

DER KOMMER DEN!: De ansatte på radiologisk avdeling ventet spent i vinduet da ny MR-maskin skulle løftes inn på sykehuset. Avdelingsradiograf Marianne Dalva er en av dem som betjener maskinen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den nye MR-maskinen til Haugesund sjukehus måtte ut på en luftig tur før den endelig kom inn gjennom veggen på radiologisk avdeling.

DEL

Hele 4,7 tonn veier den nye MR-maskinen til Haugesund sjukehus. Tirsdag morgen var den trygt plassert i Stavangergata sør for sykehuset. Men klokken 10 startet jobben med å heise den store maskinen opp i lufta, skriver Haugesunds Avis.

En stor kran løftet den store maskinen hele seks etasjer opp over sykehuset. Derfra gikk ferden videre ned i atriet på innsiden av sykehusbygget. Et større område på innsiden av sykehuset var sperret av i forbindelse med løftet på utsiden.

– Vi har laget et stort hull i veggen på sykehuset for å få maskinen inn på radiologisk avdeling der den skal stå, sier kommunikasjonsrådgiver Stina Steingildra i Helse Fonna.

Eldst i landet

Da klokken nærmet seg ti stimlet ansatte på radiologisk avdeling til vinduene. Utstyrt med mobiltelefoner og store smil tok de imot den splitter nye maskinen.

– Vi har ventet lenge på den, så dette er veldig stas for oss. Maskinen vi har i dag er den eldste i landet, 18 år. Så det skal bli veldig kjekt å ta denne moderne maskinen i bruk, sier avdelingsradiolog Marianne Dalva.

Det er kun hun og en person til som til daglig betjener maskinen. Den skal først kalibreres og vil bli tatt i bruk sammen med den gamle før den etter hvert skal flytte ut. 

Seksjonsleder radiologi, Harald Nes, sier både ansatte og pasienter vil ha glede av den nye maskinen.

–  Tunnelen i denne maskinen er større, så det vil bli bedre for pasientene, ikke minst for dem med klaustrofobi. Støynivået er også lavere. Samtidig vil undersøkelsene gå smidigere nå, vi slipper å skifte så mye utstyr hele tiden, sier Nes.

PÅ PLASS: Her er MR-maskinen endelig i hus. Siden gulvene på sykehuset ikke tåler den totale vekten på seks tonn, har det blitt bygd en stålsøyle under der den nye MR-maskinen skal stå, opplyser sykehuset.

PÅ PLASS: Her er MR-maskinen endelig i hus. Siden gulvene på sykehuset ikke tåler den totale vekten på seks tonn, har det blitt bygd en stålsøyle under der den nye MR-maskinen skal stå, opplyser sykehuset. Foto:

Ventet lenge

Men ny maskin endrer ikke særlig på kapasiteten, ifølge Nes. De vil ikke kunne ta unna flere pasienter med den.

– Noen undersøkelser tar bare åtte minutter, mens de mest omfattende tar en time. Vi samarbeider med Unilabs for å ta unna pasienter, sier han.

MR-maskiner av denne typen sies å ha en levetid på ti år.

– Det var derfor på høy tid at den ble skiftet ut. Det har vært en lang anbudsprosess, sier Nes.

Sykehuset har jobbet en god stund med hvordan de skulle få maskinen i hus. Siden gulvene på sykehuset ikke tåler den totale vekten på seks tonn, har det blitt bygd en stålsøyle under der den nye MR-maskinen skal stå.

Det er også laget en ny strømtavle for å sikre stabil elektrisitet.

ENDELIG: Den seks tonn tunge maskinen hengende i lufta i atriet på sykehuset. Neste steg var å få den inn i bygget.

ENDELIG: Den seks tonn tunge maskinen hengende i lufta i atriet på sykehuset. Neste steg var å få den inn i bygget. Foto:

BILDE: Ansatte samlet seg i vinduene som vender ut mot atriet der maskinen ble løftet ned.

BILDE: Ansatte samlet seg i vinduene som vender ut mot atriet der maskinen ble løftet ned. Foto:

Artikkeltags